Mobile menu

Despotović: Zadovoljan sam zalaganjem na treninzima, ciljano smo se pojačali na nekim pozicijama

 
13/8/2020 - 14:55 sati
Hajduk II
Foto: Robert Matić/hajduk.hr

U gornjem videu pogledajte izjave trenera Marija Despotovića i novog igrača Hajduka II Ivana Ćalušića pred gostovanje kod Opatije na startu 2. HNL.

U nastavku više o očekivanjima trenera Bijelih u novoj sezoni.

- U prvenstvo krećemo s dosta izmijenjenom momčadi, u zadnjih šest mjeseci otišlo nam je 18 igrača, neki prema prvoj momčadi, dio njih u 1. HNL na posudbe, a neki će dalje sami tražiti svoj put. Nakon pauze zbog korone priključili smo nekoliko juniora. Ovo vrijeme zbog korone je bilo jako izazovno, ali evo ušli smo u ritam i odradili pet tjedana priprema. Uz to, u pomalo neuobičajenim uvjetima tražili smo i igrače koji nam mogu pomoći u novoj sezoni. Kadar nam je vrlo mlad za 2. HNL, ali to smo napravili ciljano. Meni kao treneru cilj je da se mladi talentirani igrači idealno razvijaju za prvu momčad i mislim da smo dobili spoj igrača koji imaju potencijal da postanu prvotimci, ali isto tako s njima možemo kreirati jednu kulturu rada koja je jako bitna. Mislim da smo to postigli, podigli smo kvalitetu treninga, a zalaganje i trud su na najvišem nivou.

Igrači koje smo doveli karakterno su na najvišem nivou, mogu nam pomoći i očekujem jednu jako izazovnu polusezonu. Svi će morati pojedinačno i kao momčad dati maksimum kako bismo izbjegli bilo kakve stresove. Zbog korone ove godine transferni period izuzetno dugo traje, pa nije isključeno da još neki igrači odu na posudbu, a možda bude i još dolazaka.

Koliko su vas u radu poremetile anomalije izazvane korona krizom?

- Nikad se dosada nije dogodila ovako duga pauza, pa nemamo reference kako to usporediti s nečim što je bilo prije. Mi smo se držali svoje periodizacije i bili smo vrlo pažljivi uz jako puno mjerenja, korištenja GPS podataka i razgovora s igračima. Morali smo paziti da ne odemo u pretreniranost jer želimo prevenirati moguće ozljede kada se uđe u puni natjecateljski ritam. Ne znamo kako će reagirati igrači nakon ovako duge natjecateljske pauze jer u prošlosti nije bilo podataka da bi se to moglo usporediti.

Odigrali smo tri pripremne utakmice, ali vidjeli smo i kroz ranije pripreme, kako te utakmice mogu zavarati jer kada počne prvenstvo protivnici se na terenu ponašaju potpuno drukčije, igraju puno povučenije i na rezultat. Stoga mogu reći da ulazimo u prvenstvo s nekoliko upitnika. Tu svi klubovi sada malo lutaju, ali vodimo se onim objektivnim parametrima i nadam se da nećemo pogriješiti u vezi toga.

Hoće li biti nekih promjena u sustavu igre?

- Sustav igre je samo način kako ćeš igrati, ali mislim da je bitno ono što želiš od momčadi. Mi želimo igrati visoki presing, u svakom trenutku biti dominantni, biti visoko postavljeni u obrani. Ne želimo čekati protivnikovu pogrešku, a u napadu moramo imati jasan plan završnice. Način na koji ćemo doći do cilja mijenjat će se prema protivniku te ovisiti o terenu i vanjskim faktorima. U svakom slučaju nećemo biti robovi nekog sustava. 

Moramo biti u stanju pratiti ono što radi prva momčad, kako bi naši mladi igrači u budućnosti mogli tamo participirati. Naš cilj nije imati samo 11 kvalitetnih igrača, bitno je stvoriti jako dobar roster koji će napredovati kroz trening. Uz to, moraju prevladavati igrači koji imaju profesionalnu kulturu rada, da bi se onda i oni mlađi koji to iskustvo nemaju mogli adaptirati uz njih. Mislim da ćemo to imati u ovoj sezoni, da je balans vrlo dobar, zadovoljan sam kako se radi na treningu, a uz to smo se kvalitetno pojačali u prijelaznom roku.

Liga se ove godine proširila i imat ćemo 34 kola, pa mi je bilo bitno da imam dovoljan broj igrača koje mogu rotirati kroz sezonu, ali i da svi dobiju priliku. Naravno mi ćemo imati jasne projekte, igrače koje želimo sve više razvijati i formirati kroz ovu sezonu, pa ćemo probati to jedno s drugim spojiti.

Utakmica Opatija – Hajduk igra se u petak u 18 sati, sudit će je Zdenko Lovrić iz Đakova, s pomoćnicima Ivicom Radoševićem iz Gospića i Igorom Babićem iz Orahovice. Četvrti sudac je Dražen Matasović iz Đakova.

13/8/2020 - 14:55 sati
Hajduk II
Foto: Robert Matić/hajduk.hr