Mobile menu
UŽIVO

Dinamo (Z) - Hajduk 3:0

Utakmicu Dinamo (Z) - Hajduk pratite uživo, iz minute u minutu na našem Twitteru i Facebooku
Despotović: Cilj nam je da na kraju sezone nekoliko naših igrača bude sasvim spremno za iskorak u prvoligaški nogomet

Despotović: Cilj nam je da na kraju sezone nekoliko naših igrača bude sasvim spremno za iskorak u prvoligaški nogomet

 
27/2/2019 - 11:25 sati
Hajduk II
Foto: Robert Matić/hajduk.hr
Produžite svoje članstvo za 2019. godinu!

Nakon inauguracije Siniše Oreščanina na funkciju trenera seniora, Mario Despotović u prvenstvenoj pauzi preuzeo je drugu momčad Hajduka. Bijeli su nakon prvog dijela prvenstva peti na ljestvici s 20 bodova, a od 13 utakmica čak devet su odigrali u gostima. Prvo pitanje novom treneru odnosilo se na opći dojam sudjelovanja druge momčadi u drugoligaškom natjecanju, nakon sezone i pol.

- Dojam je nesumnjivo pozitivan. Za razvoj svakog mladog igrača jako je bitno da igra na višem nivou i sa boljim protivnicima, a to onda  podrazumijeva da ima manje prostora, ali i manje vremena u kojem donosi odluke. Stoga igranje za drugu momčad predstavlja logičan korak za svakog igrača koji je prerastao juniorski uzrast. Za nas kao klub koji želi razvijati igrača u skladu sa svojom filozofijom i stilom igre, idealno je da on bude pod kontrolom naših trenera na toj, možemo je nazvati međustanici za prvu momčad. Osim toga, jači i iskusniji protivnici u drugoligaškoj konkurenciji pružaju takvom igraču odličan podražaj. Mislim da je ovo za klubove kao što su Hajduk, Dinamo i Osijek, koji imaju svoj stil igre i veliki broj mladih igrača, najbolji put da se razvijaju igrači za njihove prve ekipe.


Pripreme su ove godine trajale prilično dugo, uglavnom su odrađene u Splitu, osim onog jednog kratkog izleta u Austriju.

- Generalno sam zadovoljan sam s odrađenim pripremama, odigrali smo šest utakmica na kojima smo postavili određene taktičke zahtjeve i sada imamo dosta jasniju sliku o kadru. Spomenuli ste utakmicu protiv Lieferinga, ona nam je puno značila jer se radi o odličnoj radnoj ekipi koja igra agresivan visoki presing i tu smo tražeći kroz igru izlaz iz prve trećine dobili odgovore na neka bitna pitanja. Ali svaka utakmica imala je svoju svrhu i posebnost, pa tako i one protiv juniorskih momčadi koje su logično bile u podređenom položaju. Osim toga raduje i činjenica da nemamo ozlijeđenih igrača, samo je Josip Bašić u fazi povratka punom treningu. Imali smo još trojicu oporavljenika, Juricu Pršira nakon bolesti  te Darija Špikića i Jakova Blagaića nakon ozljede – sva trojica normalno treniraju i kandidiraju za utakmice. Iako sam preuzeo momčad tek u ovoj prvenstvenoj pauzi, to neće rezultirati nekakvim velikim promjenama. Dosta smo naslonjeni na stil igre prve momčadi, konture su jasne i vidi se da smo dosta slični, a ovisno o kadru i protivniku, pokazuju se neke naše specifičnosti. Cilj nam je na pojedinim pozicijama igrače tako razvijati da su odmah dostupni treneru prve momčadi te da su u stanju odmah prezentirati svoje najjače kvalitete.


U prvenstvo koje se nastavlja ove nedjelje možete ući relativno mirno i bez stresa, peti ste na ljestvici a prve četiri utakmice igrate na Poljudu. Štoviše, u prvih osam kola čak sedam puta ste domaćini, ta činjenica trebala bi vam ići na ruku?

- Odgovara nam igrati na Poljudu jer kvalitetan i ravan travnjak pogoduje našem stilu igre, bit ćemo lišeni dugih putovanja i to je sigurno naša prednost. No s druge strane zbog zahtjeva juniorske i prve momčadi teško je u drugoj momčadi ostvariti kontinuitet i nastupiti u istom sastavu u desetak uzastopnih utakmica. Osim toga, logično je da čim netko od igrača iskoči, put ga vodi u prvu momčad. Hajduk je velik klub i rezultat je uvijek bitan, ali naš primarni zadatak je pomoći igračima da što prije nauče principe igre koje mi od njih tražimo te da pokažu u seniorskoj konkurenciji kako to mogu i onda idu na sljedeći level, a to je prva momčad.

Već ste spominjali ova preklapanja sa zahtjevima juniora i prve momčadi. Koliko će vam se na to biti teško priviknuti?

- Pa to je jednostavno potreba. Mi smo odmah na početku tjedna imali inicijalni sastanak sa stožerom prve momčadi i već znam na koje igrače u prvom kolu mogu eventualno računati. Isto tako određeni broj igrača konkurirat će za juniorsku momčad, a onda se na dnevnoj bazi kroz treninge kristalizira igračka ruža za vikend i prvenstvenu utakmicu. Puno je tu dogovora i puno preklapanja, ali klupski interes je iznad pojedinačnog i nužno se prilagoditi. Igrači koji se nalaze u tim, nazovimo ih međuzonama, svojim angažmanom na treninzima i utakmicama moraju se izboriti kako bi konstantno nastupali na višem nivou.


Prvi protivnik u nastavku prvenstva je Dugopolje, što navijači mogu očekivati?

- Dosta su nam nepoznat protivnik, doveli su nekoliko novih igrača, a imaju i novog trenera. Bit će nam to sigurno puno teža utakmica od onih koje smo imali na pripremama, kada su treneri naših protivnika uigravali različite varijante koje će kasnije koristiti i dosta su rotirali momčad. Zanima me kako će to izgledati, hoćemo li uspjeti kroz svih 90 minuta nametnuti igru koju gradimo i kojoj težimo. Mlada smo momčad, mnogo igrača će sada imati prvo iskustvo u seniorskom nogometu i treba vidjeti kako će reagirati, a ja se nadam najboljem.

Jedan od onih kojima je prvo iskustvo bila utakmica u Dugopolju na otvaranju prvenstva bio je Mario Vušković.  Debi je završio na najbolji način – njegovim pogotkom Hajduk II osvojio je sva tri boda.

- Vušković je izuzetan talent, sigurno će imati bitnu ulogu u našoj momčadi. Jako je važno da mu omogućimo kontinuitet u seniorskom nogometu i da se uigrava u sustavu koji njeguju obje momčadi. To je veliki izazov za sve nas i siguran sam kako ćemo na kraju sezone moći sa zadovoljstvom zaključiti kako je nekoliko naših igrača sasvim spremno za iskorak u prvoligaški nogomet.  

27/2/2019 - 11:25 sati
Hajduk II
Foto: Robert Matić/hajduk.hr