Mobile menu
Preminuo Zlatomir Obradov

Preminuo Zlatomir Obradov

 
25/4/2013 - 15:17 sati
Klub

ZLATOMIR OBRADOV
25. siječnja 1941. - 24. travnja 2013.


Preminuo je u Pločama bivši igrač Hajduka i strijelac jednog od zgoditaka koji su obilježili klupsku povijest - Zlatomir Obradov.

Rođen je u Bašaidu 25. siječnja 1941. godine. U rodnom selu igrao je za lokalnu momčad, a nešto kasnije u Kikindi za momčad Odreda. Poslije tri godine nastupanja u Odredu prešao je u Proleter iz Zrenjanina. Kada je dolazio u Hajduk, u ljeto 1966. godine, bio je poznat samo onima koji prate utakmice Druge savezne lige. U karijeri je najviše igrao u veznom redu, a po potrebi i u napadu. U Proleteru je bio najbolji igrač i strijelac. Svojim igrama u Zrenjaninu zapeo je za oko dužnosnicima mnogih klubova, državnim izbornicima također, pa je odigrao i nekoliko utakmica za reprezentaciju Istočne grupe Druge savezne nogometne lige.

S obzirom na navedene kvalitete, uoči prijelaznog roka 1966. godine moglo se čuti kako Obradov sigurno prelazi u jedan od beogradskih klubova. U prvom redu spominjan je Partizan. S druge strane isto takve vijesti lansirane su i od strane uprave Crvene zvezde, dok ni Vojvodina nije mirovala. Hajduk je također nešto ranije kontaktirao Obradova. U tim razgovorima Obradov je dao čvrstu riječ da dolazi u Split. Nakon potpisivanja ugovora za Hajduk izjavio je:
- Nisam želio produžiti ugovor s Proleterom, pa su me kaznili s pet mjeseci zabrane igranja. Željan sam afirmacije u jednom jačem klubu. Stoga sam i prešao u Hajduk, jer je to klub s bogatom tradicijom, a volim i more. Nije bilo nikakvih šansi da izigram dogovor s upravom Hajduka. Je, bilo je pritisaka i poziva iz Crvene zvezde i Partizana. Ja sam prije nekoliko dana doputovao u Dalmaciju. U Hajduku se pri tome nikome nisam javio. Želio sam osobno ocijeniti situciju. Da vidim kako izgleda među Hajdukovim navijačima. O tome sam čuo mnogo priča kojima da budem iskren, nisam u cijelosti vjerovao. Uvjerio sam se da je ipak sve tako. Naime, otputovao sam na Korčulu. Mještani su uskoro saznali tko sam i što namjeravam. Primili su me izvanredno i evo me sada tu.

Njegov gol u Splitu u finalu Kupa protiv Sarajeva, 24. svibnja 1967. godine, obilježio je Hajdukovu povijest. Zgoditkom koji je postigao u 52. minuti za vodstvo Hajduka od 2:0., trasiran je put osvajanja prvog Kupa Jugoslavije u povijesti kluba. 

Zlatomir Obradov u Hajduku je igrao do 1968. godine. U tom razdoblju za Hajduk je odigrao 86 utakmica i postigao čak 46 zgoditaka. Nakon igračke karijere jedno vrijeme bavio se trenerskim pozivom. U polusezoni sezone 1975./76. trener je momčadi Splita, a trenirao je i Jadran iz Ploča.

Nogometaš koji se nije dugo zadržao u Splitu, ali je svojim golom Sarajevu dao obol velikom klupskom trijumfu. Osvajanje Kupa 1967. godine otvorilo je ponovno Hajduku put slave, koji će se superiorno nastaviti sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

A sve je počelo pobjedom nad Sarajevom u Finalu kupa i golovima Miroslava Ferića i Zlatomira Obradova.

Pogreb Zlatomira Obradova bit će u subotu u 17 sati u Pločama.

 

25/4/2013 - 15:17 sati
Klub