Mobile menu
Završen natječaj za idejno rješenje tematskog parka na Poljudu

Završen natječaj za idejno rješenje tematskog parka na Poljudu

 
14/12/2017 - 12:25 sati
Ostale vijesti
Foto: Robert Matić / hajduk.hr, Naš Hajduk
Sve vezano za Naš Hajduk možete pronaći ovdje
Tematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na PoljuduTematski park na Poljudu
Tematski park na Poljudu

Autori pobjedničkog rješenja za tematski park kod Poljuda su Ozana Ursić i Vedran Kasap. Objavljeno je to danas na tiskovnoj konferenciji udruge Naš Hajduk na kojoj su uživo i otvorene omotnice s imenima autora.

Ocjenjivački sud istaknuo je sceničnost rješenja, stvaranje uspomena kroz instalaciju koja će postati zaštitnim znakom svih navijača, ljubitelja nogometa i samog grada Splita, a samo rješenje procijenjeno je održivim i unutar financijskih gabarita. Sami elementi bit će izrađeni od tehno betona te prekriveni pločama od mesinga s imenima donatora. Dodatna vrijednost ovoga rješenja je i modularni pristup, odnosno mogućnost naknadnog dodavanja imena. Elementi rješenja su otprilike deset metara dugi te oko tri metra visoki. Na elementima se može sjediti, igrati, iskoristivi su u prostoru, a iz samo jedne točke čine natpis Hajduk.

Voditelj projekta otkupa dionica kluba Tomislav Mikulić zahvalio se članovima stručnog žirija, koji su odradili pet sjednica kako bi odabrali najbolje rješenje. Najavio je i izložbu svih pristiglih radova, koja će biti postavljena u City Center One Split od utorka 19. prosinca. Sada slijedi izrada izvedbenog rješenja, a udruga Naš Hajduk nada se kako bi na proljeće 2018. godine sve trebalo biti spremno za početak radova.

Predsjednik žirija Branko Franceschi izrazio je zadovoljstvo natječajem, pogotovo jer se radilo o zahtjevnom zadatku s relativno kratkim vremenom za izradu rješenja. Zadovoljan je bio kako količinom tako i kvalitetom radova.

Pobjednički rad bio je jedan od ukupno 18 prijavljenih. Obzirom na činjenicu da su finalna rješenja zahtijevala multidisciplinaran pristup i zajednički rad profesionalaca različitih struka te da je velika većina pristiglih radova bila iznimno kvalitetna, s punim pravom može se reći kako je natječaj bio uspješan, a pobjedničko rješenje vrhunsko. Osim prvonagrađenog rada, čiji će autori podijeliti 25 tisuća kuna, ostali nagrađeni radovi su kao petoplasirani rad Ivana Kujundžića i Ante Pirca, na četvrtom mjestu je grupa autora koju čine Zrinka Maranić, Helena Miholić, Lovro Ćuk i David Kramarić. Marko Klarić je autor trećenagrađenog rada, a korak do najboljeg je rješenje arhitektonskog studija Porticus.

Stručni žiri činili su predstavnici Hajduka i udruge Naš Hajduk Slaven Marasović i Ivan Rilov te Ivica Mitrović s Umjetničke akademije u Splitu, arhitekti Tonči Čerina, Dujam Ivanišević i Dragan Žuvela, Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti i ravnatelj Galerije Umjetnina Split i Maša Milovac, predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva.

Žiri je ustvrdio da je čitav proces proteklo bez nesuglasica, a pobjednički rad odabran je kao najbolji odnosno kao onaj koji je ispunio temeljne zahtjeve natječaja i ponudio suvremeno, funkcionalno i inovativno rješenje prikaza imena u parku koje će odražavati trajnu emotivnu sponu kluba i njegovih navijača, no uz to i biti novi zaštitni znak i turistička atrakcija Grada Splita.

14/12/2017 - 12:25 sati
Ostale vijesti
Foto: Robert Matić / hajduk.hr, Naš Hajduk