Mobile menu
Za još bolju formu: ''U novoj sezoni svi igrači prve i druge momčadi imat će individualiziran jelovnik''

Za još bolju formu: ''U novoj sezoni svi igrači prve i druge momčadi imat će individualiziran jelovnik''

 
28/6/2017 - 07:42 sati
Prva momčad
Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Važnost pravilne prehrane u profesionalnom sportu u istom je rangu kao i kvalitetan trening i talent igrača. Da bi Bijeli jeli što i kada trebaju te uzimali primjerenu suplementaciju, već četiri godine pomno prati i planira Olivera Stričević, mag.chem.ing iz Hajdukovog Sektora zdravstva i sportske pripreme. Klupska nutricionistkinja koja će uskoro imenu pridodati titulu dr.sc., prezadovoljna je disciplinom igrača. Na mjerenjima održanima na početku priprema svi su igrači od nje dobili ''zeleno svjetlo'', a u novoj sezoni za njih se sprema još detaljniji plan prehrane.

- Uskoro će svaki igrač dobiti svoj poseban jelovnik i bit ćemo jedini klub s individualiziranim jelovnicima. Na pripreme s njima ide naš kuhar koji će im pojedinačno pripremati hranu od pomno odabranih namirnica jer se zna tko od igrača što smije i ne smije jesti, odnosno što treba više ili manje unositi. Moram reći da su nakon odmora svi došli u jako dobroj formi i prezadovoljna sam njima – ističe Olivera.

Igrači su, kaže, kroz napredak na terenu, posebno trkački, shvatili koliko je važno da paze na unos i sastav namirnica.

- Toliko su posvećeni da mi znaju poslati sliku iz kina i pitati smiju li jesti kokice. Mnogi me čekaju ispred vrata ureda iako taj dan nemamo dogovorena mjerenja, ali žele nešto pitati. Neki čak kažu da će se nakon nogometne karijere početi baviti nutricionizmom, a kada dođe neki novi igrač, u šali se ponude da mu oni odaberu suplementaciju koliko toga su naučili.

U sljedećoj sezoni pod njenim će ''režimom'' biti i novopečeni drugoligaš Hajduk II, a već dulje održava i edukacije za mlađe kategorije kako bi što ranije usvojili znanje o pravilnoj prehrani sportaša, a ona u kratkim crtama izgleda ovako:

- Uoči treninga i natjecanja, na dnevnom meniju uvijek su dva jela koja sadrže složene ugljikohidrate. Nakon utakmica, obrok mora imati omjer ugljikohidrata i proteina 3:1. Ono što je inače strogo zabranjeno su fast food i masna hrana poput lisnatih peciva, krafni, kremastih kolača i, naravno, alkohol. Igrači su svjesni da im pravilna prehrana osigurava dužu i kvalitetniju karijeru i zato jako paze. Njihov talent samo je dio uspjeha, a ostalo su red, rad, disciplina te prehrana, suplementacija i hidratacija – zaključila je klupska nutricionistkinja. 

28/6/2017 - 07:42 sati
Prva momčad
Foto: Robert Matić / hajduk.hr