Mobile menu
Upoznajte Otakara Bohatu čiji je otac Jaroslav bio trener Hajduka prije više od 90 godina

Upoznajte Otakara Bohatu čiji je otac Jaroslav bio trener Hajduka prije više od 90 godina

 
4/7/2015 - 19:43 sati
Klub
Autor: Alen Orlić
Foto: hajduk.hr

U posjetu Hajduku bio je Otakar Bohata, vremešni Pražanin čiji je otac Jaroslav bio igrač i trener Hajduka davne 1923. godine, a u povijest našeg kluba svoj obol utkao je i njegov stric Otto. 

Gospodin Bohata bio je presretan zbog posjeta Hajduku, a dres i suveniri koji su mu uručili sportski direktor Goran Vučević i direktor marketinga Aljoša Bašić najljepša su mu uspomena s ljetovanja u Dalmaciji.

Priču o gospodinu Bohati objavila je u Slobodna Dalmacija u subotnjem prilogu Spektar.

Evo što je o Jaroslavu Bohati zapisao kroničar Hajduka Jurica Gizdić

Početkom 1923. godine novi trener i igrač Hajduka postao je Jaroslav Bohata. Rođen je 8. listopada 1901. godine. Budući da neko vrijeme nije nastupao u Pragu, mnogi su sa skepsom primili njegov dolazak u Hajduk. A upravo okolnost što nije igrao, omogučila je predstavniku Hajduka da za njega lakše dobije odobrenje za prijelaz iz Slavije i Čehoslovačkog nogometnog saveza. 

Bohata se kod nas brzo snašao i stekao kondiciju. Bio je jedan od najboljih tehničara koji su do tada igrali u bijelom dresu. Prije dolaska u Split, igrao je za Češku reprezentaciju za koju ima jedan nastup 1922. godine. Prigodom angažiranja Bohate uspjelo je Hajduku nagovoriti svog bivšeg igrača Janka Rodina da se vrati u Split. On je skoro cijelu sezonu 1922./23. proveo u Slaviji u Pragu. Dolaskom Bohate navala Hajduka je oživjela. Nastupio je i na prvoj Hajdukovoj prvenstvenoj utakmici u povijesti 2. rujna 1923. godine protiv SAŠK-a u Sarajevu, gdje je Hajduk poražen sa 4:3. Povijesti radi ističemo Hajdukov sastav na toj utakmici: Marin Brajević, Mirko Bonačić, Petar Dujmović, Ante Kesić, Mihovil Borovčić Kurir, Mirko Mihaljević, Mirko Machiedo, Božidar Šitić, Ernest Hockmann, Jaroslav Bohata i Vinko Radić. Golove su postigli: Borovčić Kurir, Machiedo i Bohata

Budući da je navedeno prvo prvenstvo Jugoslavije igrano po kup sustavu, Hajduk je porazom Sarajevu ispao iz daljnjeg natjecanja. Uprava Hajduka tada je odlučila da više nije potrebno da se Jaroslav Bohata zadržava u Splitu te se on krajem rujna vraća u Prag, u svoju Slaviju. Ovaj izuzetni nogometaš kratko je kao i njegovi prethodnici iz češke Slavije boravio u Splitu. Bio je posljednji koji je do preuzimanja momčadi od strane Luke Kaliterne, trenirao i igrao za Hajduk.

Za Hajduk dolazi jedno novo vrijeme. Češki učitelji koji su više od desetljeća, osim razdoblja Prvog svjetskog rata, boravili u Splitu, ostavili su svatko svoj pečat u radu i povijesti splitskog kluba. Splitski nogometaši nisu imali ništa nego volju za igranjem nogometa, a oni su bili ti koji su igrački talent kojim je nogometni Split uvijek obilovao, usmjeravali u nogometnom smislu. Mnogima od njih, pa i Jaroslavu Bohati, Hajduk je u neku ruku bio odskočna daska jer se nekolicina njih povratkom u Prag i Slaviju vinula i do reprezentativnog dresa. Sve u svemu, češki treneri obilježili su Hajdukovu stručnu, odnosno trenersku povijest u prvom deseljeću djelovanja. Jaroslav Bohata za nepunih deset mjeseci koliko je boravio u Splitu i Hajduku, odigrao je 11 utakmica i postigao četiri zgoditka. Ušao je u povijest i po tome što je za Hajduk nastupio u prvoj utakmici u natjecanju za prvenstvo države, a na kojoj je postigao i zgoditak.

4/7/2015 - 19:43 sati
Klub
Autor: Alen Orlić
Foto: hajduk.hr