Mobile menu
Srđan Andrić: Najteži je prijelaz iz juniora u seniore, zato je Hajduk II pun pogodak

Srđan Andrić: Najteži je prijelaz iz juniora u seniore, zato je Hajduk II pun pogodak

 
6/3/2015 - 10:57 sati
Akademija
Foto: Naprid bili

Voditelj Hajdukove omladinske škole Srđan Andrić u velikom razgovoru za magazin “Naprid bili” govorio je o zanimljivim temama iz omladinskog pogona. Objavljujemo izvatke iz tog intervjua.

Nekadašnji veznjak Hajduka, koji je upisao 355 nastupa i zabio 47 golova za prvu momčad, točno je godinu dana na čelu Omladinske škole.

O učinjenom u protekloj godini, Andrić je kazao:

“U sve ovo sam ušao najpoštenije, najotvorenije moguće. Ovaj posao zahtijeva jako puno rada, cjelodnevnog. Trenerima i momcima sam 24 sata na raspolaganju. Nekad sam cijeli dan na stadionu. Ima i dosta putovanja jer imamo 11 generacija. Radim najbolje što mogu, a vrijeme će pokazati rezultate našeg rada.

Uvijek želiš više, a posebno kad se radi o dovođenju talentiranih igrača sa strane. Uspjeli smo dovesti malog Vasilja iz Zadra, to moram naglasiti. Jakov Anton Vasilj, mlađi brat prvotimca Ivana Antona Vasilja, Hajdukov je zalog za budućnost, on je 2002. godište. Već tada kad smo ga dovodili procijenili smo da je najtalentiraniji igrač svoje generacije u Hrvatskoj, što se i pokazalo ove godine na selekciji na razini Hrvatske gdje je bio proglašen najboljim. To je pun pogodak. 

Moramo težiti tome da takve momke dovodimo u Hajduk. Znam da se prije događalo da odu negdje drugdje, ali inzistiramo na tome da dođu ovdje i naprave nešto u Hajduku.” 

Hajduk je uz mlađeg Vasilja doveo i U-17 reprezentativca Marka Prugovečkog i Ivicu Batarela iz Adriatica koji će pojačati kadetsku momčad. 

“U kadetima se trabala napraviti bolja selekcija, a sad je popunjavamo. Zbog toga rezultati nisu dobri. Što se tiče juniora (generacija ’96.), mi bismo sigurno bili najbolji u Hrvatskoj, ali što bismo imali od toga da oni igraju tu ligu. To nije korist ni njima ni Hajduku. Sve te momke mi smo prebacili u drugu momčad. Balić i Vlašić koji su već sa seniorima dio su te generacije bez obzira što su godinu dana mlađi. Hajduk ne bi imao ništa od toga da su oni ostali igrati za juniore, a Hajduk II im je dobro došao. Najteži je prijelaz iz juniorskog u seniorski nogomet. 

Andrić je istaknuo važnu ulogu Hajdukove druge momčadi za razvoj igrača. 

“Ta momčad je nešto između seniorske momčadi i omladinske škole. Za momke je dobro da startaju u trećoj ligi. Za Andriju Balića se u Hajduku II vidjelo da je on taj.

Ti momci se u juniorima i ranije naviknu na to da su fizički jači od svih, da imaju puno više dodira s loptom nego što bi trebali. Međutim kad dođu u seniore, cijeli način igranja na neki način moraju promijeniti. Za njih je bolje da to shvate i promijene što prije. Zato je druga momčad za Hajduk pun pogodak. Pogotovo što i u prvoj momčadi imamo previše mladih igrača.”  

Talenata ima, to nije sporno. Na ljestvici švicarske institucije CIES-a Hajduk je šesti proizvođač nogometaša u Europi, po broju igrača poniklih u klubu u 31-oj prvoj ligi Europe.

O ciljevima rada u Omladinskoj školi Andrić je kazao: 

“Glavni cilj omladinske škole je izbaciti što veći broj što boljih igrača za prvu momčad, a svi drugi ciljevi su manje važni, kao što je uspjeh svake pojedine generacije. Najvažnije je da stvaramo i dovodimo najbolje moguće igrače, trenere i odgajamo ih za prvu momčad.”

Može li omladinski pogon zadovoljiti sve veće potrebe seniorske momčadi za igračima?

Vlašić i Balić koji su mlađi juniori planirani su da budu nositelji igre Hajduka. Svi od njih imaju visoka očekivanja, što su oni i zaslužili. Oni su kao stariji kadeti već participirali u prvoj momčadi.”

Imamo li novih Balića i Vlašića?

“Imamo sigurno, pitanje je samo hoće li ih biti ove godine ili sljedeće sezone. Pioniri su prvoplasirani, to je odlična generacija, ali njihov put do prve momčadi traje još sigurno tri-četiri godine. I u selekcijama niže od pionira imamo stvarno dobre generacije, na razini Hrvatske možda i najbolje. Ali sve je to pitanje kako će se razvijati.”

Ambicije?

“Jedino što me sada zanima je da omladinska škola bude ustrojena na najbolji mogući način. To je jedina stvar koja Hajduku može pomoći. Uvijek je omladinska škola bila izvor talenata, a na nama je da ih što više pripremimo za prvu momčad”, zaključio je voditelj Hajdukove omladinske škole Srđan Andrić.

6/3/2015 - 10:57 sati
Akademija
Foto: Naprid bili