Mobile menu
Razgovor s trenerom Bijelih Igorom Tudorom

Razgovor s trenerom Bijelih Igorom Tudorom

 
8/7/2014 - 00:02 sati
Prva momčad
Foto: Duje Bonačić / hajduk.hr
Sve vijesti vezane za temu "Pripreme za sezonu (2014/15)"

Pripreme Hajduka ulaze u samu završnicu, u tijeku je peti tjedan rada, još je svega devet dana preostalo do prve službene utakmice. Odigrali su Bijeli do sada tijekom priprema u Sloveniji četiri prijateljske utakmice, praktički, igralo se stalno s kombiniranom momčadi, istovremeno tek priključujući pomalo reprezentativce Avdiju Vršajevića i Tina Sušića koji su stigli pri samom kraju. Baš kao i rekovalescent Mislav Anđelković, te Brazilac  koji tek treba u fizičkom dijelu dosegnuti svoje suigrače. I on je, naime, krenuo s radom tek nakon propuštena tri tjedna…

Vidjelo se u prijateljskim utakmica puno toga dobroga u igri Bijelih, protiv jakog ruskog Kubana iz Krasnodara odigrali su igrači Igora Tudora (dok je udarna momčad bila na travnjaku) možda i najboljih 45 minuta u posljednjem razdoblju. Puno su izrazitih prigoda hajdukovci stvorili i protiv ukrajinskog Metalurga iz Zaporožja, za puni doživljaj nedostajali su samo - golovi… A i oni će sigurno doći kao plod igre koju su i u Sloveniji marljivo “brusili” Bijeli, za devet dana pa nadalje, kad bude najpotrebnije…

- Rezultati u pripremnom razdoblju ovise o dva faktora: o tome protiv kojih ćete suparnika igrati i s kojom ćete svojom momčadi u tim utakmicama nastupiti. Ili ćete odabrati prave momčadi i svim svojim igračima dati priliku, ili ćete, s druge strane, odabrati neke lošije momčadi i igrati stalno s udarnom postavom - pojašnjava trener Hajduka Tudor.

- U ovom bismo drugom slučaju vjerojatno imali svih pet pobjeda, te bi se govorilo kako su nam rezultati na pripremama bili dobri. Međutim, pripremne utakmice i služe da bi svi dobili priliku, istovremeno sam uvijek pobornik igranja protiv ozbiljnijih suparnika. Igrajući s jakim momčadima sigurno ćemo izvući puno više koristi za predstojeće nam utakmice u Europi i u domaćem natjecanju. 

Kad su na travnjaku bili prvotimci, suparnici na aktualnim pripremama malo što su mogli ozbiljnije učiniti Bijelima. Značajna razlika je bila kad bi na travnjaku bila “druga” momčad…
- Rezultatska priča ovisi upravo o onome što sam na početku naveo, stoga se u ovom trenutku samim rezultatima ne opterećujem. Kao što tijekom prošlih pripremnih razdoblja pobjede nisu podizale nikakvu euforiju, tako ni danas nije suprotno. Ono što je bitno za pripremno razdoblje je igra, stvaranje prigoda a ne isključivo krajnji rezultat. Radije bih u fazi priprema izabrao Hajdukovo prvo poluvrijeme protiv Kubana, nego naših ruskih suparnika koji su imali 1:0, a gol su dali iz jedinog udarca. S druge strane, mi smo diktirali tempo i stvorili tri-četiri stopostotne prigode, izborili kazneni udarac, i to sve samo u prvom dijelu kad smo igrali s udarnom momčadi. Mislim da bi tako nešto u ovoj fazi priprema izabrao svaki trener… Službene utakmice, odnosno one koje se igraju za bodove ili prolaz, nešto su drugo. A one su tek pred nama.

Nedostaju, dakle, samo golovi, premda su i suparnici jači nego Dundalk ili dobar dio MAXtv Prve lige…
- Noge su još teške, normalno je da nedostaje svježine. Uvjeren sam da će golovi doći kad krenu utakmice za bodove.

Prije svega se golovi očekuju od Antona Maglice, Sandra Gotala, Jeana Kouassija…
- Radimo na tome da Kouassijeve kretnje budu bolje, opasnije, okomitije, učinkovitije, da se ne gubi, da što bolje iskoristimo njegovu brzinu. Već protiv Kubana se rezultat vidio, izborio je i penal… Diže se Jean. S druge strane, dobro je što se Gotal i Maglica nalaze u prigodama, to me veseli, oni su u ovim pripremnim utakmicama imali sedam-osam stopostotnih prigoda, a to će, uvjeren sam, doći na naplatu u utakmicama koje slijede. Anton je zreliji i iskusniji, jači, lijep je gol dao protiv Domžala. Uvjeren sam da će on svoju količinu golova dati i ove sezone. A Sandro je kao i Maglica, kvalitetan igrač koji će nam sigurno pomoći da budemo probojniji. 

Jô se kasno priključio, iz Brazila je stigao na početku četvrtog tjedna priprema Bijelih…
- Došao u poprilično lošem stanju, trebat će dosta vremena da dođe u ritam s ostatkom momčadi.

Gdje njega vidite?
- Lijevo ili desno, krilni je napadač…

Alternacija Kouassiju i Gotalu?
- Tako nešto…

Filip Bradarić promašio je s 11 metara kod 1:0 protiv Kubana. Nastavlja li pucati penale?
- Nastavit će...

Profilirao se FIlip protekle sezone u važnog Hajdukova veznjaka…
- Nastavio je dobrim igrama koje je prikazivao i lani. Ima dobru glavu koja mu je pomogla da shvati da znanje koje ima nije dovoljno za iskorak. Kad se fizički podigao postao je kompletan igrač. Isto tako, očekujem i od Mislava Anđelkovića, koji konkurira za poziciju s Filipom, da diže sebe i izbori svoju minutažu, pogotovo ako bude na razini na kojoj je bio u prvom dijelu prošle sezone. Mislav je igrač na kojeg ozbiljno računam, šteta što je zbog viroze propustio dio priprema, no njegovo znanje i iskustvo, ako bude na željenoj razini, bit će od koristi za cijelu momčad.

Dojučerašnji kadet Nikola Vlašić se nametnuo na ovim svojim prvim pripremama...?
- O njemu je već sve rečeno, ne treba ga puno više hvaliti ali ni kuditi po pitanju defenzivne igre. Što bude više slušao, upijao i primjenjivao zahtjeve koji budu stavljeni ispred njega, toliko će podizati i limite svojeg napretka. Dokazao je svima već Mario Pašalić da je jedini ispravni put rasta, uz talent i kvalitetu, primjena zahtjeva koji se postavljaju prema igračima. Pašalić je primjer igrača kojem jednom na treningu daš neki zahtjev, a on ga primjenjuje idućih šest mjeseci za vrijeme utakmice. Ta kvaliteta apsorbiranja informacija čini razliku između igrača. Sposobnost da nešto prihvatiš i primijeniš čak je i ključna, presudna, oni koji zaborave na takve stvari deset minuta nakon treninga, takvi će ostati na mjestu. To se dokazalo puno puta.

Sveukupno ste zadovoljni onim što je učinjeno tijekom priprema?
- Zadovoljan sam. Slobodan ću biti i reći kako je čak i smiješno davati neki ozbiljan sud o samim pripremnim trening-utakmicama u kojima se uvode igrači u igru, pa se vraćaju na klupu, potom opet ulaze u igru. Pa staviš igrača koji lani nije odigrao ni minutu, a neće možda ni u ovoj sezoni, a s druge je strane igrač od milijun eura koji je stigao iz, primjerice, Valencije, iskusni stoper protiv našeg dojučerašnjeg kadeta… I sad mi u takvoj pripremnoj utakmici gledamo samo rezultat. Ne da je to apsurdno nego banalno. Jer, ponovit ću, ako ćemo ići na rezultat u ovim trening-dvobojima, igrat ćemo protiv pet laganih supanika s našom udarnom postavom i imat ćemo, kako sam rekao, pet-nula u pobjedama… Svi će tada reći kako je Hajduk super, a time ništa nismo dobili.

Imate li već sad sigurnih startnih 11?
- Znam 14-15 igrača koji će iznijeti sve, nema tu tajni. Zajedno smo duže od godinu dana…

Povratak hajdukovaca u Split je u četvrtak, prethodno će Bijeli odigrati još jednu zatvorenu-trening utakmicu. Protiv vrlo jake momčadi Rubina iz Kazana našeg Marka Livaje igrat će najboljih 11?
- Trebao bi igrati udarni sastav. To nam je ipak posljednja pripremna utakmica pred prvi europskih ogled u novoj sezoni - zaključio je trener Bijelih Igor Tudor.

8/7/2014 - 00:02 sati
Prva momčad
Foto: Duje Bonačić / hajduk.hr