Mobile menu
Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split'' - povijesna klupska osobna iskaznica

Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split'' - povijesna klupska osobna iskaznica

 
13/2/2018 - 14:28 sati
Klub
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr
Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''
Predstavljena knjiga ''HNK Hajduk Split''

U prepunoj kino-dvorani na Poljudu, točno na 107. Hajdukov rođendan predstavljena je knjiga ''HNK Hajduk Split'', svojevrsna mini-monografija klupskog kroničara Jurice Gizdića u kojoj je na 60 stranica sažeta kompletna povijest najvećeg hrvatskog nogometnog kluba. Opisana su sva slavlja i veselja, autor nas je podsjetio na brojne detalje iz duge povijesti kojih je bilo mnogo od osnutka do današnjih dana te na sva imena koja su sudjelovala u izgradnji simbola Splita, Dalmacije i Hrvatske. 

Prezentacija je okupila brojnu Hajdukovu obitelj, nogometaše, trenere i djelatnike svih generacija koji su na 107. obljetnicu došli pozdraviti predstavljanje 72. knjige o Hajduku, a 18. koju je o najdražem Klubu, napisao Jurica Gizdić.

-  Moja 18. knjiga o Hajduku je pred vama, nazvali smo je mini monografija, djelo koje sadrži ono najvažnije što se događalo u povijesti našeg kluba.  Mogu reći da mi je bila gotovo najteža, jer nakon prethodnih nekoliko tisuća stranica, nije bilo lako sažeti sve na samo 60. Mislim da smo uspjeli, ali vi ćete biti najbolji suci i kritičari. Podijelili smo je na poglavlja: osnutak, trofeji, Europa, Stari plac, Poljud, Torcida, Akademija, zanimljivosti, europski trofeji Hajdukovih nogometaša itd. Htjeli smo današnjim danom sjetiti se prvih Hajdukovih osvajača Olimpijskih medalja. Želim se zahvaliti svima koji su mi pomogli prigodom rada na ovoj knjizi. Od predsjednika Kosa i Nadzornog odbora koji su mi ukazali povjerenje, mojim suradnicima iz Kluba, glavnom uredniku Anti Biliću, izvršnom uredniku Duji Biuku, grafičkom uredniku Bojanu Šatari, lektorici Editi RImac, Miji Grabovcu i svim suradnicima, a najviše veteranima Kluba koji su mi uvijek na usluzi gotovo na dnevnoj bazi – velikim je pljeskom pozdravljen Hajdukov kroničar koji je još jednim djelom obogatio Hajdukovu povijesnu građu. Posebno je pozdravio Zvonka Begu, nositelja zlatne olimpijske medalje iz 1960. godine.

Povijest HNK Hajduk zapisana je u više desetaka knjiga. Posjedujemo klupsku biblioteku kakvu ima malo koji klub u Europi, a knjigom što je pred vama željeli smo na najkraći način prvenstveno gostu i posjetitelju našeg Kluba predstaviti HNK Hajduk. Hajduk je velika i duga priča. Iza njega je 107 godina, naravno prvih jer ne zaboravimo da Hajduk živi vječno i nije lako na 60-ak stranica ispričati sve bure i oluje kroz koje je ovaj naš VELIKI klub prošao. Cjelokupna klupska povijest objavljena je u reprezentativnoj klupskoj enciklopediji, koja je izašla 2011. godine, a ova knjiga je njen rezime. Čast je biti na čelu takvog Kluba, kao što čast mora biti svakome tko je igrač ili djelatnik ovog Kluba, a poseban je ponos navijati za Hajduk. Bilo je u povijesti, bit će i u budućnosti. Kao predsjednik Kluba zahvaljujem svima koji su u takvu bogatu i slavnu povijest ugradili svoj kamenčić. – s ponosom je na predstavljanju rekao predsjednik Uprave HNK Hajduk Ivan Kos.

Prije riječi autora knjige, nekoliko riječi o mini monografiji i njenom nastanku kazao je promotor Mijo Grabovac.

-  Posebna mi je čast još jedno predstaviti jednu Hajdukovu knjigu. Riječ je od 72. knjizi u Hajduku i 72. knjizi sportske tematike autora našeg dragog Jurice Gizdića, te njegovoj 18. po redu o Hajduku. Danas su nas Hajduk i Jurica okupili oko 60 stranica luksuzno pakiranog štiva, male monografije kako smo je nazvali. Autor je uspio bogatu povijest smjestiti na samo 60 stranica što je jako teško. Ova monografije posvećena je 70. obljetnice osvajanja Olimpijskog srebra u Londonu 1948. godine koju su osvojili tri Hajdukove legende – Frane Matošić, Božo Broketa i Bernard Bajdo Vukas. Ujedno je riječ o prvim splitskim Olimpijskim medaljama – sažeo je Grabovac.

Okupljene je pozdravila i dogradonačelnica Grada Splita Jelena Hrgović i ovim putem prenijela čestitke gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, pri tom izrazivši želju da Hajduk i dalje nastavi s pozitivnim trendovima u postojećem modelu poslovanja. 

Po završetku službenog predstavljanja knjige predsjednik Kos uručio je prva tri simbolična primjerka obiteljima trojice bivših nogometaša Hajduka koji su na Olimpijskim igrama 1948. u Londonu osvojila srebrnu medalju - Katji Spain kćeri Frane Matošića, Stjepanki Vukas, supruzi Bernarda Vukasa, te Mariju Luji, tajniku Društva prijatelja Hajduka Dubrovnik koji je preuzeo knjigu u ime obitelji Bože Brokete

Knjiga se već od danas može kupiti u Hajdukovim fan shopovima na Poljudu i u trajektnoj luci te putem webshopa, a cijena iznosi 99 kuna.

Cijeli događaj pogledajte u videoprilogu i fotogaleriji.

13/2/2018 - 14:28 sati
Klub
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr