Mobile menu
Potpisan sporazum o sportskom internatu HNK Hajduk

Potpisan sporazum o sportskom internatu HNK Hajduk

 
30/9/2016 - 17:40 sati
Prva momčad
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr
Potpisan sporazum o sportskom internatu HNK HajdukPotpisan sporazum o sportskom internatu HNK HajdukPotpisan sporazum o sportskom internatu HNK HajdukPotpisan sporazum o sportskom internatu HNK HajdukPotpisan sporazum o sportskom internatu HNK HajdukPotpisan sporazum o sportskom internatu HNK HajdukPotpisan sporazum o sportskom internatu HNK Hajduk
Potpisan sporazum o sportskom internatu HNK Hajduk

Potpisan je na Poljudu tripartitni petogodišnji sporazum o suradnji između Hrvatskog instituta za kineziologiju i sport, Kineziološkog fakulteta u Splitu i HNK Hajduk. Sporazum koji predviđa tri međusobno povezane faze suradnje potpisali su predsjednik HNK Hajduk Ivan Kos, dekanica Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu i privremena ravnateljica Hrvatskog instituta za kineziologiju i sport prof. dr. sc. Đurđica Miletić te prodekan za poslovanje i voditelj projekta “Obrazovna vertikala u kinezioloogiji, zdravlju i sportu” doc. dr. sc. Dražen Čular.

Predsjednik Kos je u toj prigodi naglasio zadovoljstvo činjenicom da se okreće nova stranica i radi još jedan važan iskorak u izgradnji sustava boljeg i kvalitetenijeg Hajduka koji je usmjeren na osiguravanje što kvalitetnijih uvjeta za školovanje, rad i razvoj mladih nogometaša.

- Dosadašanje iskustvo suradnje Hajduka sa stručnjacima s Kineziološkog fakulteta u Splitu pokazalo je da smo zajedno u stanju napraviti ključne korake kako bismo izgradili moderan i profesionalan sustav temeljen na znanosti, stručnosti, radu i odgovornosti.

Prva faza projekta, odnosno izrada Elaborata uspostave nogometne akademije – Sportskog internata HNK Hajduk, trebala bi se provesti do kraja siječnja 2017. godine. Druga obuhvaća izradu pravne podloge i sustava selekcije potencijalnih polaznika, a treća faza je usmjerena na generalno rješavanje prostorne problematike za smještaj Internata.

Dekanica Miletić je nakon potpisivanja sporazuma istaknula kako je s pozicije Kineziološkog fakulteta u Splitu provedba ovog projekta strateški prioritet u kojem se objedinjuje znanost, sport te odgoj i obrazovanje.

- Svjesni smo koliko je obiteljskog odricanja i podrške potrebno za uspjeh mladog sportaša.Ovo je naš doprinos da im pokažemo da nisu sami, da postoji sustavna briga kompetentnih stručnjaka, da postoje odgovorne institucije spremne na dugoročna rješenja problema mladih sportaša.

U znanstveno-stručni tim za izradu elaborata u početnoj fazi su uključeni i prof. dr.sc. Zoran Grgantov (prodekan za znanost KIFST), doc. dr. sc. Boris Milavić (psiholog), doc. dr. sc. Vladimir Ivančev (specijalist sportske medicne i medicine rada te predsjednik Hrvatskog društva sportsko-medicinskih liječnika), dr. sc. Krešimir Šamija (predavač na KIFST, sudionik izrade brojnih strateških dokumenata), Darko Vučić, prof. (dugogodišnji nogometni djelatnik), Darko Tot, prof. (dipl. socijalni pedagog, promotor povezivanja ideje važnosti obrazovanja u sportu), Krešimir Gojun, prof. (voditelj Akademije HNK Hajduk), doc. dr. sc. Mario Tomljanović (voditelj Službe sportske pripreme HNK Hajduk), doc. dr. sc. Mirjana Milić (predsjednica Kaštelanske zajednice sportova, trener odbojke...).

- Svi znamo da na razini Republike Hrvatske ne postoje sustavna riješenja i modeli koji bi omogućili kvalitetno obrazovanje usporedo s razvojem sportske karijere talentiranih sportaša. Jedan od ciljeva Projekta Kineziološkog fakulteta u Splitu pod nazivom Obrazovna vertikala u kineziologiji, zdravlju  i sportu, je izrada modela koji će omogućiti usklađeno obrazovanje i  detekciju i razvoj sportskih talenata neovisno o kojem se sportu radi. Uspostava Sportskog internata HNK Hajduk samo je jedan  u nizu različitih  aktivnosti i specifičnih ciljeva Fakulteta i Instituta, koji nadilaze lokalni i daju projektu nacionalni značaj – naglasio je voditelj projekta Čular.

U narednim fazama, ovisno o potrebama i kompetencijama, tim će se proširiti određenim brojem djelatnika i vanjskih suradnika Kineziološkog fakuleta, ravnatelja osnovnih i srednjih škola, odvjetnika, pravnika, ekonomista, pedagoga  i svih drugih stručnjaka koji mogu dati doprinos ovome projektu od izanimnog značaja za Republiku Hrvatsku. Uspostavom Sportskog internata HNK Hajduk omogućit će se svim polaznicima (koji prođu selekcijske kriterije upisa) sustavan rad i napredak kako u području sporta (nogometa), tako i u području odgoja i obrazovanja.

30/9/2016 - 17:40 sati
Prva momčad
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr