Mobile menu
Pet stvari koje niste znali o... Ivi Grbiću!

Pet stvari koje niste znali o... Ivi Grbiću!

 
27/4/2015 - 15:43 sati
Prva momčad
Autor: Alen Orlić
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr

1 - BILO MU NEUGODNO STAT' NA BRANKU 

Ivo je s nogometom počeo i prije nego što je krenuo u školu. Imao je nepunih sedam godina. Prvo u Dalmatinca, a onda je sa devet godina preselio u Hajduk.

"Od prvog dana sam htio biti vratar. Točnije od drugog jer su prvi dan svi bili igrači, a meni je bilo neugodno pitati mogu li ja stati na branku. Kasnije je moj otac treneru Dušku Vulikiću kazao da "mali 'oće bit vratar". Igor Vukman mi je bio prvi trener, a s vremenom sam se najviše zbližio s Vladimirom Balićem.

U Hajduku sam prošao sve kategorije. Zadovoljan sam svojim statusom. Branim za Hajduk II, a ovu priliku koju sam dočekao zbog ozljede Lovre Kalinića bio sam spreman prihvatiti objeručke. Neće mi biti teško ni sutra se vratiti na vrata Hajduka II jer Kalinić je ispred kao najbolji vratar Hajduka, a ja vjerujem u sebe i znam da ću dočekati svoju šansu", kaže Ivo.   

2 - KAHNOV DRES I PLETINE PARADE

Dječački uzor bio mu je Oliver Kahn, legendarni vratar Bayerna i njemačke reprezentacije. Kahnov dres dobio je na dar kad je jednom s obitelji bio u Munchenu, a čuva ga još i dan danas za uspomenu. Otkriva da je u tom dresu branio dok god ga je mogao navući na sebe.

"Kad sam kao dijete s ocem išao na utakmice Hajduka divio sam se Stipi Pletikosi. On mi je od Hajdukovih čuvara mreže najdraži", kaže Grbić.  

Danas ima nekoliko vratara kojima se divi. Prvi je Francuz Hugo Lloris, zatim Belgijanac Thibaut Courtois, a u konkurenciji su još Kaylor Navas i Jan Oblak.       

3 - POSVETA OBITELJI 

Obitelj mu je najveća podrška, a otac Josip, nekadašnji predsjednik Hajduka, prolazio je tešku operaciju srca baš na dan kad je Ivo debitirao za Hajduk protiv Rijeke na Poljudu. 

"Sve je prošlo dobro što se tiče operacije tako da je otac gledao preko interneta utakmicu iz Koprivnice. Rekao mi je da mu je prošlo pola života pred očima dok je trajala utakmica, a bio je presretan kad je sve završilo."

4 - SRETAN BROJ 13

Ivo kaže da je uzeo broj 13 jer zapravo i nije bilo slobodnih "vratarskih brojeva". 

"Na moj izbor utjecalo je i to što sam bio u Lourdesu, u Gospinom svetištu pa sam čuo priču o simbolici broja 13. Jako me se dojmila ta priča. 

Nisam jedini vratar s brojem 13 na leđima. Nose ga Oblak, Courtois i Navas. Sviđa mi se taj broj. Volio bih ga imati do kraja karijere", zaključio je Ivo Grbić.

5 - OBRANIO PENAL REALU 

Ivo se ne smatra specijalistom za penale, iako je znalo braniti udarce s 11 metara dosta često u mlađih uzrastima.

Jednom je na turniru u Donjecku obranio penal igraču Real Madrida. Tada je branio za Hajdukove kadete, vodio ih je trener Igor Tudor, a na putu do finala slavili su protiv vršnjaka iz Zenita, Manchester Cityja, Intera i Reala.  

"Izgubili smo u finalu od Šahtara, a ja sam za pobjedu u polufinalu skinuo penal igraču Reala", prisjeća se Grbić.  

Otkrio je svoju tajnu:

"Gledam igrača u oči i napravim korak udesno da on misli da idem u tu stranu, a onda odem lijevo... Ali tako je bilo dosad. Budući izvođači penala morat će se dobro razmisliti hoću li odsad promijeniti taktiku", veselo zaključuje mladi Hajdukov vratar Ivo Grbić

27/4/2015 - 15:43 sati
Prva momčad
Autor: Alen Orlić
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr