Mobile menu
Pet stvari koje niste znali o... Anthonyju Kaliku!

Pet stvari koje niste znali o... Anthonyju Kaliku!

 
24/2/2016 - 10:40 sati
Prva momčad
Autor: Alen Orlić
Foto: Dražen Biljak/dizajnist.hr

1 - Rođenjem Australac, a obitelj s Korčule

Anthony je 18-godišnjak, rođen je 5. studenoga 1997. godine u Sydneyju gdje su njegovi roditelji otac Denis i mama Francis preselili s Korčule. 

"Otac je iz Blata, a mama iz Vela Luke. Iako sam rođen u Australiji, jako sam vezan za Korčulu i Hrvatsku", kaže Anthony koji dobro razumije i govori hrvatski, iako mu lakše ide engleski jezik. 

"Otac mi je usadio ljubav prema Hajduku. Često smo gledali Hajdukove utakmice, a bio sam i prije na Poljudu", objašnjava mladi Australac.    

2 - Najmlađi profi nogometaš "down under" 

Kalik je u Hajduk došao iz Central Coast Marinersa, kluba koji se natječe u A-League. Sa samo 15 godina i osam mjeseci potpisao je prvi profesionalni ugovor sa Marinersima te je tako postao najmlađi profesionalni nogometaš u Australiji.

Bio je stipendist "Australian Institute of Sport" koji brine o najvećim australskim sportskim talentima, pa tako i nogometnim, a nastupao je i za mlade reprezentacije Australije.

3 - Divio se Kranjčaru, najbolji mu je Skoko

"Omiljeni igrač Hajduka bio mi je Niko Kranjčar. Odrastao sam gledajući Kranjčara u dresu Hajduka", ističe Kalik koji danas preferira Barcinog čarobnjaka Lea Messija

Kalik nije prvi hrvatski Australac koji je zaigrao u Hajduku. Najveći trag na Poljudu ostavili su Josip Skoko i Ante Šerić, a prije njih Steven Horvat.

"Skoko je za mene najbolji australski nogometaš našeg porijekla. On mi je puno pomogao kad sam dolazio u Hajduk. Preporučio mi je Hajduk govoreći da je to pravi izbor za mladog igrača i da ovdje mogu jako puno napredovati. Nije me trebalo puno nagovarati jer za mene je Hajduk najveći klub u Hrvatskoj."  

4 - Ofenzivni veznjak koji donosi žustrinu 

Anthony Kalik sebe opisuje kao ofenzivnog veznjaka koji ima žustrinu i borbenost koju želi ugraditi u igru Hajduka. 

"U HNL-u se igra brže i intezivnije nego u A-Leauge i nema toliko vremena za razmišljanje. U Hajduku su me dočekali vrlo kvalitetni suigrači. Imamo momčad koja ima stvarno veliki potencijal. Ovdje sam nešto više od dva tjedna, a drago mi je što sam izborio šansu kod trenera Damira Burića koji mi je dao priliku da debitiram u Kranjčevićevoj. Radujem se utakmici protiv Rijeke. Ja ću dati sve od sebe, a na treneru je odluka tko će igrati."

5 - Najmlađi prvotimac Hajduka 

Zaigrati na Poljudu u dresu Hajduka bit će ostvarenje snova za mladog Australca koji je jedan od najmlađih igrača u kadru trenera Damira Burića

Kalik je zapravo trenutačno najmlađi prvotimac Hajduka koji je upisao službeni nastup, mlađi je primjerice mjesec dana od Nikole Vlašića, a u aktualnom kadru mlađi od njega je samo Zdravko Simonović koji je 1998. godište koji još čeka prvi službeni nastup za Hajduk.


24/2/2016 - 10:40 sati
Prva momčad
Autor: Alen Orlić
Foto: Dražen Biljak/dizajnist.hr