Mobile menu
Oreščanin: Imamo plan i strpljenje, mladi igrači uspješno se profiliraju za prvoligaški nogomet

Oreščanin: Imamo plan i strpljenje, mladi igrači uspješno se profiliraju za prvoligaški nogomet

 
7/12/2017 - 14:46 sati
Hajduk II
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr
Hajduk II - polusezonaHajduk II - polusezonaHajduk II - polusezonaHajduk II - polusezonaHajduk II - polusezonaHajduk II - polusezonaHajduk II - polusezonaHajduk II - polusezonaHajduk II - polusezonaHajduk II - polusezonaHajduk II - polusezonaHajduk II - polusezonaHajduk II - polusezonaHajduk II - polusezonaHajduk II - polusezona
Hajduk II - polusezona

Završila je jesenska polusezona za drugu momčad Hajduka, ali nogometaši još uvijek nisu na odmoru, trener Siniša Oreščanin odlučio je još dva tjedna održati ih u trenažnom procesu.

- Ovo je ozbiljan projekt u kojem participira niz mladih igrača. Mi nismo tipična drugoligaška seniorska momčad kojoj polusezona završava sa zadnjim zviždukom suca. Ti mladići moraju trenirati i razvijati se po našem planu i programu, a osim toga ova pauza bi za njih bila preduga. Treninzi će trajati dva tjedna uz odigravanje prijateljske utakmice u Čapljini iduće srijede. Nakon toga slijedi odmor koji je neophodan, ali će svi dobiti individualne programe kojih se trebaju pridržavati i tijekom pauze.

Polusezona u brojkama izgleda ovako: Hajduk II je osmi na ljestvici s 24 osvojena boda, Bijeli su ostvarili sedam pobjeda, tri remija i upisali devet poraza uz gol razliku 23:20. Najviše nastupa (18) ostvarili su Ivo Grbić i Luka Pasariček, a najbolji strijelci su Ivan Delić koji je postigao pet pogodaka i  Michele Šego s jednim pogotkom manje.  Uz to, momčad trenera Siniše Oreščanina bila je najmlađa u 2. HNL, prosjek starosti bio je 20,6 godina. Najveća pobjeda ostvarena je u 14. kolu protiv Novigrada na Poljudu, bilo je 5:1, a prosječna starost početne jedanaestorice na toj utakmici bila je 19,6 godina.

- Naglašavam da je ovo bila prva polusezona u 2. HNL za klub i igrače, iskoristili smo je za adaptaciju na seniorski nogomet i kada podvučemo crtu, mislim da je to negdje u skladu s našim očekivanjima. Ne mogu se oteti dojmu kako bi ukupna slika bila puno ljepša da smo polusezonu završili domaćom pobjedom. Kao naš primarni cilj postavljen je razvoj mladih igrača, ali naravno da rezultat ne smijemo zanemariti i imamo obvezu da u nastavku sezone zadržimo određene pozicije na ljestvici, jer je za ovaj projekt veoma bitno da Hajduk II igra u 2. HNL. S druge strane  možda ova situacija i nije loša, cilj nam je da naši igrači za koju godinu postanu prvotimci Hajduka i oni se moraju naučiti nositi s pritiskom - govori Oreščanin te dodaje:

- S trenerske pozicije moram kazati da sam zadovoljan s napretkom i prilagodbom mladih igrača na drugu ligu. Imam dojam da je dosta momčadi u ovo natjecanje ušlo nespremno te su se onda u hodu kompletirali i uigravali, pa je i to jedan od razloga što smo više problema imali potkraj polusezone.  Moje mišljenje je da smo i mi u nekim elementima strukture igre, kontrole i posjeda lopte bili sve bolji kako je prvenstvo odmicalo, ali smo u rezultatskom smislu bili pomalo naivni i gubili zbog nepotrebnih individualnih pogrešaka. Ali kažem, to je odrastanje, moj stožer i ja svjesno težimo našoj filozofiji koju njegujemo u Akademiji. Možda smo u nekim utakmicama mogli kraj utakmice odigrati suprotno našoj filozofiji i osvojiti koji bod više, ali ovo je bio naš izbor. Želimo igrati pozicijski nogomet, gdje je vrlo bitno da igrači razumiju svoju poziciju, strukturu, adaptaciju na sustave protivnika, kao i na naš sustav. To je jedan vrlo zahtjevan nogomet koji njeguju sve selekcije Akademije i to je vrlo dobro za klub.

Znači li to da na ovaj način igrači koji sutra kvalitetom zasluže dres prve momčadi mogu udovoljiti svim zahtjevima trenera?

- Upravo tako, neki naši igrači već participiraju u prvoj momčadi, a polako se naziru i prvi plodovi ciljanog rada i odabira igrača rođenih 2000. godine koji se, iako izuzetno mladi, s nama profiliraju za sutrašnji prvoligaški nogomet.  Izuzetno sam zadovoljan što su ti najmlađi igrači opravdali naša očekivanja, mislim tu na Michelea Šegu i Antu Palaversu te Domagoja Bradarića koji je ista generacija, jer je rođen u prosincu 1999. Ovoj grupi bio bi pridodan i Leon Kreković, ali je nažalost zbog bolesti izgubio veći dio polusezone, no sada se uspješno vraća. Odličnu polusezonu odigrao je i godinu dana stariji Darko Nejašmić, imao je specifičnu ulogu u kojoj se odlično snašao i bio igrač odluke u nekim utakmicama, naravno uz potporu cijele momčadi. Iako smo najmlađa momčad lige moram istaknuti doprinos najstarijeg među njima, Gorana Gruice, čiji dolazak nam je mnogo pomogao. Radi se o vrlo inteligentnom i karakternom igraču koji je bio odličan korektiv i vođa u ovako mladoj momčadi.

Ima li možda i ciljeva koje niste ispunili ?

- Nadao sam se da ćemo već u prvom dijelu sezone uspjeti s potpunim povratkom Josipa Bašića, izuzetno potentnog i zanimljivog igrača modernog tipa. Jedan od mojih najvećih ciljeva na početku polusezone bio je da njega vratimo u pravi natjecateljski nogomet. Nismo u tome uspjeli iz niza razloga, ali ne predajemo se.  Njegova ozljeda je sada konačno sanirana, u finišu sezone je odigrao nekoliko dobrih utakmica i vjerujem da će proljeće biti njegovo, a samim tim i povratak u prvu momčad. Naravno nastavit ćemo s uvođenjem mladih, vjerujem kako će pravu priliku dobiti i iskoristiti Franko Kovačević koji je odličnim radom obilježio kraj polusezone te povratnik Kreković. Mi imamo plan i uvid u sve mlađe kategorije i sa zadovoljstvom ističem kako s Krekovićem ne prestaje priljev igrača iz Akademije. U Hajdukovoj Akademiji je dvadesetak reprezentativaca, svi su vezani ugovorima, ali tu nećemo stati.  Hajdukova Akademija osim što razvija svoje mlade igrače, kontinuirano obavlja i dopunsku selekciju, a druga momčad spremna ih je potom prihvatiti kao zadnji filter pred prvoligaško iskustvo. Tek smo na početku tog puta, ali siguran sam da vrijedi biti strpljiv, rezultati će uskoro biti vidljivi. 

7/12/2017 - 14:46 sati
Hajduk II
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr