Mobile menu
Jure Srzić: Cilj nam je djecu od malih nogu stavljati u što više situacijskih treninga

Jure Srzić: Cilj nam je djecu od malih nogu stavljati u što više situacijskih treninga

 
28/2/2018 - 13:43 sati
Akademija
Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Prelazak s malog na veliki teren jedno je od najosjetljivijih razdoblja u životu mladih nogometaša, radi se o procesu koji se događa na ulasku u 15 godinu života kada selekcija pionira započinje s natjecanjem na nacionalnoj razini. Prijelaz na dosta ozbiljniji režim treninga zahtjeva i posebnu brigu, a u Hajdukovoj Akademiji za taj uzrast zaduženi su trener Jure Srzić i njegov stručni stožer kojeg čine još prvi asistent Antonio Sebežević, kondicijski trener Veseljko Pivac, te treći asistent Anđelo Roguljić.

S trenerom pionira Jurom Srzićem razgovarali smo o metodama rada, preferiranom stilu igre i brojnim novitetima koji se nastoje uvesti u rad s U-15 selekcijom.  Nakon što je prošle sezone osvojio Hrvatski kup, ove sezone Hajdukovi pioniri su trenutno treći na prvenstvenoj ljestvici, ali svi koji su ih imali priliku gledati uvjerili su se kako igraju vrlo zanimljiv nogomet.

- Zadovoljni smo polusezonom, male nijanse nas dijele od samog vrha tablice, međutim rezultat nam ovdje nije primaran, na prvom mjestu nam je da igrači ispunjavaju i pokušavaju ispunjavati ono što zahtijevamo od njih. Trenutno imamo pet reprezentativaca, prošle godine ih je bilo manje i na tom polju se vidi napredak. Već u pionirskom uzrastu pred njih stavljamo brojne situacijske zadatke, nekad ih odrade bolje, nekad lošije, ali na osnovu onoga što vidimo idemo dalje i svladavamo probleme u igri. Cilj nam je tu djecu što bolje pripremiti za sljedeću godinu kada ih čeka još ozbiljniji nogomet i još teži zahtjevi u kadetskoj konkurenciji.

Trenutno pioniri u prosjeku postižu dva pogotka po utakmici, a do sada su u 17 kola primili samo pet golova.

- Statistiku u ovom uzrastu ne možemo usporediti sa seniorskim nogometom jer je pionirski nogomet tek ulaz u malo ozbiljnije natjecanje. Naš cilj je napraviti što bolju doselekciju kako bi stvorili još kvalitetnije okruženje za još veći napredak. Težimo tome da imamo što više reprezentativaca, više kvalitetnih igrača, što je jedini konkretni dokaz dobrog rada u Akademiji. Što se tiče samih brojki, one također nisu toliko bitne jer po meni je teren na koji pioniri prelaze još uvijek prevelik s obzirom na njihove motoričke sposobnosti i morfološku građu. Statistika je za sada zadovoljavajuća, siguran sam da ćemo s vremenom postizati još više golova, a za fazu obrane bi volio da ostane tu gdje je.

Jedna od ideja u Hajdukovoj Akademiji je skraćivanje veličine terena u pionirskom uzrastu.

- Naša definicija je da je nogomet igra pod pritiskom, što je manji prostor, lakše je ostvariti pritisak. Isto tako pod većim pritiskom je teže donijeti bolje odluke i smatramo da ih je već od manjih nogu bolje stavljati u teže situacije kako bi što prije mogli naučiti izabrati najbolje rješenje, a ne da im prilagodba na juniorski ili seniorski nogomet dođe prenaglo. Na ovaj način mogu se bolje uklopiti, svladati teške zadatke, a i mi treneri mi ćemo tako napraviti kvalitetniju selekciju. Nastojimo u svim selekcijama, pa tako i u pionirima da treninzi budu što više situacijski, sa što više zahtjeva koji se traže u utakmicama.

To se vidi i u utakmicama tijekom kojih se zna promijeniti i nekoliko različitih stilova igre.

-  Ako krenemo tim smjerom dovoljno rano, igrači se vrlo brzo naviknu na takve zahtjeve. Nakon nekog vremena to postane vrlo jednostavno, nekome je potrebno više, nekom manje za adaptaciju na promjene stila igre tijekom utakmica. Bitno je prepoznati što se treba mijenjati i što pomicati. Ako mi kao treneri ili sami igrači ne prepoznaju što se traži, onda sve skupa nema smisla. Bitno ih je dovesti u situaciju da naprave brojčanu nadmoć i da oni mogu djelovati u skladu sa svojom kreativnošću i mogućnostima. Njihove odluke i rješavanje situacija ih na koncu čine boljima, odnosno kvalitetnijima od ostalih.

Na koncu se osvrnuo i na glavne ciljeve s generacijom koju vodi u aktualnoj sezoni.

- Želja mi ih je obučiti i pripremiti kroz nekakve programske stavke i naputke koje smo dobili kako bi što prije bili spremni za kadetsku sezonu. Cilj nam je napraviti još jaču konkurenciju, pročešljati sve što imamo, dovesti najkvalitetnije igrače u regiji, te da sama koncentracija talenta bude što veća. Nekakav rezultatski uspjeh nije imperativ, ali ako dobro odradimo sve ove spomenute stvari, on će doći sam po sebi.

28/2/2018 - 13:43 sati
Akademija
Foto: Robert Matić / hajduk.hr