Mobile menu
Intervju kandidata za NO: Slaven Marasović

Intervju kandidata za NO: Slaven Marasović

 
11/6/2015 - 18:00 sati
Klub
Autor: NH
Foto: NH
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za NO (HNK Hajduk Split)"

Kako ste se i kad odlučili prijaviti, koja vam je bila motivacija?

Razvoj situacija u posljednjih pa i više od pet godina me je nagnao da sjednem i napišem neka svoja razmišljanja o nogometu. Odmah sam postao član NH, jasno. Slijedom tih svih događaja u posljednjih pet godina, nisam prema sebi mogao napraviti to da ne idem na izbore. Razgovarao sam i s obitelji, žena je rekla "to voliš, to onda ne možeš propustiti". Kad sam se prijavio, već sam osjetio zadovoljstvo, jer sam ispoštovao sebe i ono što volim. Neće mi biti žao kako god završili sami izbori. 


Koja je, prema vama, uloga Nadzornog odbora u Hajduku? Što mislite o transparentnosti rada tog tijela? Pratite li uopće stanje u klubu sada?

Statutom Hajduka su propisani i neki daljnji poslovi od uobičajenih za NO, pa tako mora odobriti svaki posao preko pola milijuna kuna i preko godinu i pol trajanja. 

Ja mislim da bi nadzorni odbor trebao imati dokument strategije, za koji bi onda predsjednik Uprave dostavljao smjernice ispunjavanja te strategije. On svoj plan mora argumentirati, tako da me uvjeri da on to može ispuniti. Onda se bira najbolji kandidat za upravu, a nadzorni odbor onda nadzire ispunjava li se taj njegov plan. Na kraju je to i najjednostavnije za ocijeniti.

Nadzorni odbor ne bi trebao razgovarati s kandidatima za sportskog direktora, jer mora imati povjerenja u upravu koju su sami odabrali. Sportska politika se definira prema strategiji kluba.

Transparentnost se definitivno može dignuti. No, kad već pričam o tome, moram spomenuti prethodni nadzorni odbor, koji je došao u stvarno nezahvalnom trenutku. Oni su došli u klub bez sustava, nisu se imali vezati na što. Stoga je sad teško pričati "ja bi to transparentnije", kad nisam imao iskustvo. Ovaj novi NO ima podlogu da bude transparentniji. Treba se znati koje se informacije mogu dobiti, a koje su stvar poslovne tajne. Trag o održanim sjednicama svakako mora biti, ali jasno da se ne bi trebalo ići u javnost čak niti sa točkama koje bi svojom objavom dovele do problema u poslovanju. 

Kad bi ste ušli u NO, kako bi se uopće mogao valorizirati rad i vas i odbora?


Nakon što se konstituira NO, postave se komunikacije, sve što treba za sam početak rada, onda oni, tko god bude izabran, moraju razmisliti o svojim ciljevima. Ciljevi se postave, poput da se sredi dokumentacija u klubu, da sve bude po zakonu i pravilima, ili da vidimo kakav je poslovni sustav u samom klubu, da se uspostave procedure vrednovanja zaposlenih... Kad se postave ciljevi, javno objave, javnost onda već može imati sliku o NO, a kroz vrijeme ga može valorizirati samim ispunjavanjem tih zadanih ciljeva. Za sljedeći nadzorni odbor onda bi bilo uredu da se i ostave izvještaji o tome što se mislilo i što se napravilo, skupa s analizom, kako bi i njima bilo lakše. 

Treba li mjenjati Statut kluba?


Statut bi možda trebalo mijenjati, svakako bi ga se trebalo dobro proučiti. Ja sam ga nekoliko puta pročitao, i neke stvari su nedorečene. Vizija i strategija se samo spominje u članku 8., 3. stavku, a to nije dobro. Nisam vidio da stoji niti nekakav stav prema hrvatskom nogometu. Hajduk je i u svojem imenu hrvatski nogometni klub, i smatram da bi u samom statutu kluba trebalo stajati kako će se brinuti o stanju u domaćem nogometa. Ali, da dodam, ne samo da bi Statut trebalo mijenjati, već i druge dokumente, poslovnike, pravilnike... 

Smatrate li se sposobnim izdržati pritiske koje sa sobom nosi NO Hajduka, političke, menadžerske i navijačke?


S jednim dijelom pritisaka radim i sad, jer sam član nadzornog odbora svoje tvrtke. Ja sam zauzeo stav da za svaku svoju odluku, nakon što odem s tog mjesta, da mogu sebi kazati "Slavene, napravio si dobro". S takvim osobnim ciljem, mislim da se treba samo dobro izartikulirati prema svim ovim skupinama koje ste spomenuli, i da problema ne bi smjelo biti. 



Kako zamišljate Hajduk 2019. godine?


Klub ima sustav koji je tako ustrojen na temelju analize tradicije, uspješnosti i konkuretnosti kluba, da imamo poslovni model koji nam garantira daljnje uspjehe. Zamišljam klub koji nije primjer samo u sportskim okvirima, nego i u poslovnim i upravnim okvirima, kroz svoje nazovimo ga navijačko upravljanje. Tada bi već trebali biti prepoznati kao klub koji je nositelj nove ideje transparentnosti u sportu i poslovanju. I da bude lider u čitavom bazenu odakle je u poticanju nekih pozitivnih ideja, što je sve nešto što ovaj model upravljanja nosi sam po sebi.




A kako zamišljate Hajduk 2016, na kraju prve godine mandata novog NO? 

Već 2016. godine će se znati jesmo li mi kao NO uspjeli ili nismo. Ako tada ne bude se osjetila promjena na sustavnosti u klubu, onda nismo uspjeli. Znači, to bi bili temelji za ono0 2019., a smatram da bi tada i svi u klubu trebali vidjeti kako je prednost kad imaš sustav, kad se ne radi samo improvizacijski.



Što mislite o Marinu Brbiću kao predsjedniku, možete li ga zamisliti da i dalje vodi klub te kakav bi uopće predsjednik Hajduka trebao biti?

Ja se još jednom moram ograditi, ja nisam bio u klubu da znam kroz što su sve oni prolazili. Svakako moram odati priznanje za financije što je radio. Opet, to pretpostavljam, on je bio zadužen za financije, valjda je to njegova zasluga. Marketing je podignut na jednu razinu višu, to je činjenica, također. Sportska politika je imala lutanja, po mojoj procjeni. Ja ne znam kakva je bila predviđena sportska politika, ne znam da je bila prezentirana, pa tako ne mogu u potpunosti znati koliko se od toga ispunilo, a koliko nije. Nedostaje svakako i neka glavna strategija uprave. 
Kod Brbića se stječe dojam da je malo blag. To je moja percepcija izvana, nikad nisam sjedio s čovjekom jedan na jedan, pa ne znam kakav je tada. 
Što se tiče nekog načelnog stava o predsjedniku uprave Hajduka, ta osoba mora biti mudra, poslovno sposobna, imati viziju i strategiju. Taj čovjek mora voljeti raditi taj posao, a uz to je jako dobro da voli i klub. Uza sve to, mora posjedovati osjećaj za inovativnost i kreativnost te ulijevati povjerenje ljudima.



Kako bi birali predsjednika Hajduka?

Javni natječaj svakako. Ovdje definitivno mora ići javni natječaj, jer ako za ovaj izbor to ne ispoštujemo, nama čitava priča o modelu pada u vodu. 



Kako bi ste se spriječili da uđete u operativni rad u klubu, s čime je trenutni NO imao problema?

Razmišljao sam o tome, emocija može tu biti mana, da te ponese da osjetiš potrebu pomoći. Napast će doći, ali mislim da ću to znati artikulirati na svoj način. Svako uplitanje direktno bilo bi minus ovom novom sazivu. To treba jasno iskomunicirati: nadzorni odbor nadzire, ne upravlja.  Jasno, ako budućem predsjedniku bude trebala pomoć u savjetu, naravno da mu članovi NO tu mogu i moraju biti na usluzi. Ali, odluka je opet na kraju njegova.

Jeste član, pretplatnik, pratite li klub? Dioničar?

Odmah od 2011. godine sam član. Pretplatnik također jesam bio tri godine od te 2011., a kupio sam i jednu dionicu. Pored toga, imam i jednu poklonjenu dionicu. 



Što mislite o trenutnom modelu upravljanja? 

Taj model ja jednostavno volim, ljudski je, i taj model može biti uspješan. Nitko mi ne može kazati da ne može biti uspješan. Hajduk će biti uspješan klub, samo je na nama da odaberemo na koji način. Osnova svakog kluba je sirovina, a "sirovina" u nogometu su igrači. Kad ja kažem da nema boljih predispozicija od Dalmacije, to je naklapanje. No, kad je jedan Tomislav Ivić rekao da Katalonija i Dalmacija daju najveći broj talenata, to je onda činjenica. Na nama je samo da pametnim upravljanjem to iskoristimo. Priča o prodaji je besmislena, neke granice trebaju postojati, neke tradicije se moraju poštovati. Gdje je onda kraj, ako ćemo ići da drugi bolje znaju od nas, hajdemo onda Hrvatsku prodati Nijemcima i pustiti ih da upravljaju umjesto nas. 



Jeste li politički aktivni?

Ne, nikad nisam bio. Politika bi svrha trebala biti da stvara bolje društvo, omogućuje veće šanse, da svi potencijali društva izađu gore. Ako bi onda govorili o mom angažmanu, onda možemo reći da je to Hajduk. Jer smo mi stvorili jedan model koji se brine o društvu, o svakom čovjeku i navijaču. 

Imate li poznanike u vrhu HNS-a, što mislite o sukobu Hajduk – HNS i kako to riješiti?

Osobno u HNS-u ne znam nikoga. Kako riješiti taj sukob: to je ponovno pitanje za upravu, koja mora naći načina kako iz statuta operativno odraditi onaj dio u kojem je Hajduk nadležan za inzistiranje na transparentnosti u domaćem nogometu. HNS je dopustio previše toga da bi mogao zadržati dignitet. Imate afere Ofsajd, afere sa sucima, i na kraju od toga ništa nije bilo. Neću govoriti što ja mislim da se operativno treba napraviti, ali situacije je jednostavna. Ne smije biti situacija da se Hajduk brine za svoju poziciju u Hrvatskom nogometu, već se Hajduk mora brinuti o transparetnosti stanja čitavog hrvatskog nogometa. Prevelik je Hajduk klub za bilo što manje od toga. 

11/6/2015 - 18:00 sati
Klub
Autor: NH
Foto: NH