Mobile menu
Intervju kandidata za NO: Nikica Krnić

Intervju kandidata za NO: Nikica Krnić

 
10/6/2015 - 17:10 sati
Klub
Autor: NH
Foto: NH
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za NO (HNK Hajduk Split)"

Kako ste se i kad odlučili prijaviti, koja vam je bila motivacija?


Na natječaj sam se odlučio prijaviti prije nekoliko mjeseci, a glavna motivacija mi je bio projetk „narodnog kluba“ u kojem navijači preko demokratskih izbora biraju vodstvo svog kluba. Moram dodati kako sam i radom u 3. gimnaziji u Splitu od svojih učenika uvijek zahtjevao radne navike i disciplinu i te karakteristike bih želio preslikati i na Hajduk.

Koja je, prema vama, uloga Nadzornog odbora u Hajduku? Što mislite o transparentnosti rada tog tijela? Pratite li uopće stanje u klubu sada?


Proučio sam zakonsku regulativu i statut kluba (točka 28.-32.) i u njima se govori o sukreiranju politike kluba na svim razinama, te nadziranje rada Uprave kluba. Mislim kako taj čin sukreiranja i nadziranja nije do kraja iskorišten. Što se tiče same transparentnosti, mislim kako bi se transparentnost kluba trebala odrediti prema strategiji koja se mora donijeti prije samog početka rada Uprave i NO. Nije potrebna prevelika medijska eksponiranostsvih članova No već bi glasnogovornik NO trebao biti i predsjednik NO koji će i biti zadužen za komunikaciju sa medijima.
Na redovnoj bazi pratim Hajduk i stanje u klubu. Pozitivnim bi ocijenio financijsku situaciju, Odjel za članstvo, marketing kluba, a negativnim sporski dio kluba u kojem je izosta jasan plan razvoja kluba. Približni dug Hajduka trenutno iznosi 44 mn kuna od čega 30 mn kuna otpada na kredit. Proračun Hajduka je oko 53 mn kuna, tv prava od toga iznose 2 mn kuna, sponzori 15 mn kuna te pretplate i ulaznice oko 11, 5 mn kuna.

Kad bi ste ušli u NO, kako bi se uopće mogao valorizirati rad i vas i odbora?


Valorizirati će se prema ciljevima i njihovom ispunjenju. Moj dio valorizacije može biti savjetodavna uloga oko pedagoške službe kluba jer posjedujem iskustvo rada sa djecom i roditeljima te sa svim aspektima koji su potrebni za prirodni razvoj djece od pionira do prve momčadi.

Treba li mjenjati Statut kluba?


Statut kluba je dobro isprofiliran te ga ne treba mijenjati. Dobro sam proučio statut Hajduka. Postoji mogućnost eventualnog prilagođavanja stanja u društvu i klubu, ali poznavanje Statuta i njegovog pridržavanja je osnova svega.



Smatrate li se sposobnim izdržati pritiske koje sa sobom nosi NO Hajduka, političke, menadžerske i navijačke?


Izdržati ću prisitke sa svih strana te posjedujem dobre reference za izdržavanje pritiska. Kao dokaz te činjenice mogu kazati kako svakodnevno komuniciram sa roditeljima i učenicima 3. gimanzije i nalazim se pod njihovim stalnim pritiskom. Očekujem i podršku navijača pogotovo ako budemo radili transparentno i čistih namjera.

Kako zamišljate Hajduk 2019. godine?


Hajduk bi se do 2019. godine trebao razvijati prema donešenoj 4-godišnjoj strategiji kluba koja bi bila usovjena vrlo brzo nakon doalska novog NO u kojoj bi bili zadani ciljevi i vizija razvoja kluba. Želja je, naravno, što veći napredak kluba. U sportskom smislu bi klub trebao proći tri faze razvoja: prvo da bude konkurentan do samog kraja natjecanja, pa slijedi osvajanje trofeja te aktivno sudjelovanje u europskim natjecanjima. U financisjkom smislu bi cilejvi trebali biti vraćanje kompletnog duga i poboljšanje suradnje sa Gradom Splitom.

A kako zamišljate Hajduk 2016, na kraju prve godine mandata novog NO? 


Ovo se odnosi na prvu fazu razvoja – biti konkurentan do samog kraja natjecanja, a ne da zaostajemo 30 bodova za prvakom. Ne bi se smjelo dogoditi da sezona završi već u 9. mjesecu. Tijekom slijedeće sezone ulagati u stručni dio kluba odnosno dovođenje nekoliko pojačanja te mladih igrača za budućnost. NO i Uprava moraju preuzeti više odgovornosti za postavljene ciljeve i njihovo provođenje. Nakon slijedeće sezone potrebno je, prema donesenoj 4-godišnjoj strategiji, stručno usavršavati klub kako bi dosegli željenu razinu 2019. godine.

Što mislite o Marinu Brbiću kao predsjedniku, možete li ga zamisliti da i dalje vodi klub te kakav bi uopće predsjednik Hajduka trebao biti?

Teško je točno odgovoriti na pitanje o radu Marina Brbića bez detaljnog uvida i dubljih analiza. Zaslužuje pohvale za financijsku stabilizaciju kluba. O budućem radu Marina Brbića treba donijeti odluku temeljem procjene NO. Predsjednik Hajduka bi trebao imati viziju i motiv za mjesto predsjednika Hajduka koji će uz podršku NO moći zacrtano i provesti. Treba prezentirati viziju kluba, imati odgovornost, iskustvo rada na sličnim pozicijama te ako je moguće garantno pismo kako će sa sobom dovesti i ponekog sponzora kluba. Nisam protiv poduzetnika ili sličnih kadrova, ali glavni razlog izbora nekog čovjeka za predsjednika Uprave Hajduka bi trebao biti program i ciljevi za dugoročni razvoj Hajduka.

Kako bi birali predsjednika Hajduka?
Predsjednik Hajduka bi trebao biti izabran putem javnog natječaja te nakon potrebne analize pristiglih ponuda donijeti i odgovarajuću odluku oko izbora.

Kako bi ste se spriječili da uđete u operativni rad u klubu, s čime je trenutni NO imao problema?


Operativni rad nije za profesora povijesti, te je uloga NO samo nadziranje rada Uprave, a posao operativnog rada prepustiti operativcima.

Jeste član, pretplatnik, pratite li klub? Dioničar?

Član sam Hajduka od 2011. te sam član Torcide od 2008., ali bez involviranja u rad kluba.
Dioničar sam kluba, a i pretplatnik od 2008. godine.



Što mislite o trenutnom modelu upravljanja? 

Model socios kluba je dobar model.  U Hrvatskoj ne postoji problem demokracije, nego problem demokracije na djelu. Mislim da o tome u ovom projektu nije riječ, te da je projekt donio puno dobrih stvari Hajduku. Nisam za prodaju kluba. U inozemstvu polako dolazi do propadanja „jednog vlasnika“, a najpoznatiji primjeri su Malaga i Parma.

Jeste li politički aktivni?


Politički nisam aktivan. Nisam protiv politike, ali u nas postoje samo negativna iskustva sa politikom tako da se klonim tih stvari.

Imate li veze u menadžerskim krugovima?
Nemam poznanstava niti veza u menadžerskim krugovima.

Imate li poznanike u vrhu HNS-a, što mislite o sukobu Hajduk – HNS i kako to riješiti?


Nemam poznanike u vrhu HNS-a. Odnos sa HNS-om ne postoji već nekoliko godina. Jasno je kako su stvari postavljene, a sve kreće od problema sa odnosima u Županijskom savezu. Preko aktivnog rada u Županijskom savezu treba doći do struktura HNS-a i IO HNS-a. Osnova je stvaranje suradnje sa malim klubovima unutar županije. Jedan od prijedloga može biti i igranje prijateljskih utakmica s tim klubovima preko kojih Haduk diže kult kluba, ali i otvara mogućnost zarade preko marketinga.

10/6/2015 - 17:10 sati
Klub
Autor: NH
Foto: NH