Mobile menu
Intervju kandidata za NO: Marko Erceg

Intervju kandidata za NO: Marko Erceg

 
9/6/2015 - 18:00 sati
Klub
Autor: NH
Foto: hajduk.hr
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za NO (HNK Hajduk Split)"

Kako ste se i kad odlučili prijaviti, koja vam je bila motivacija?

Na natječaj sam se odlučio prijaviti neposredno nakon objave natječaja, a smatram da svojim znanjem i kompetencijama definitivno mogu bar malo doprinijeti Hajduku. Bio sam kandidat na prošlim izborima i bio sam relativno blizu ulaska u Nadzorni odbor, a danas sam stariji i iskusniji i mislim da mogu pomoći da se nešto pozitivno pokrene.

Koja je, prema vama, uloga Nadzornog odbora u Hajduku? Što mislite o transparentnosti rada tog tijela? Pratite li uopće stanje u klubu sada?

Uloga i dužnosti Nadzornog odbora Hajduka su nadziranje rada uprave kluba. Apsolutno treba biti još više transparentnosti u radu Nadzornog odbora Hajduka. Uvijek u životu težim biti što transparentniji, tako da je to slučaj i ovoga puta. Nema razloga da odluke ne budu javne i da se zna što NO radi jer moramo izgraditi povjerenje između navijača i nas. Svatko tko ulazi u ovo sa skrivenim namjerama neće učiniti dobro ni sebi ni klubu. Stanje u klubu pratim kao navijač i iz javno dostupnih dokumenata, tako da sam dobro upoznat sa situacijom u klubu.

Kad biste ušli u NO, kako bi se uopće mogao valorizirati rad i vas i odbora?

Moj cilj je da svojim radom, voljom i znanjem pomognem klubu. Mislim da bi svatko od nas trebao pred sebe postaviti neki cilj. Kada bi napravili jedan ozbiljan zaokret u klupskoj politici, napredak u radu, posebice omladinske škole, i nastavili financijsku stabilizaciju, smatrao bih da je moj mandat uspješan.

Treba li mijenjati Statut kluba?

Statut nije Sveto pismo, i ako se uoči neki propust i nedostatak, apsolutno treba promijeniti Statut ako će ta izmjena donijeti dobro Hajduku u bilo kojem segmentu njegova rada.

Smatrate li se sposobnim izdržati pritiske koje sa sobom nosi NO Hajduka, političke, menadžerske i navijačke?

Apsolutno se smatram sposobnim izdržati pritiske jer zapravo cijeli život radim pod pritiskom, a ne bih se ni prijavljivao za ovu dužnost da nije tako.

Kako zamišljate Hajduk 2019. godine?

Zamišljam klub na zdravim nogama, dobro organiziran i strukturiran klub s vizijom, s dobrom i prepoznatljivom omladinskom školom. Zamišljam ga kao klub koji će poslovati u plusu, koji neće živjeti samo od prodaje svojih igrača. Nažalost, trenutno je situacija da se tako mora, ali vjerujem da će se ovi pozitivni trendovi nastaviti i da 2019. nećemo morati prodavati igrače na prvu ponudu. Najvažnije mi je da tada omladinska škola bude ustrojena kako treba i da redovno izbacujemo nove Vlašiće, Baliće i Srne.

A kako zamišljate Hajduk 2016, na kraju prve godine mandata novog NO?

Nadam se konsolidaciji omladinske škole. Dočekali smo to da su nas prestigli oni koji ne bi trebali, ali na tome moramo raditi. Što se tiče prve ekipe, tu ovisimo o puno eksternih faktora. Treba pustiti novog trenera da radi kako je zamislio, a rezultat iduće sezone ne treba biti u prvom planu. Očekujem daljnje smanjenje dugova i napredak u svim ostalim segmentima.

Što mislite o Marinu Brbiću kao predsjedniku, možete li ga zamisliti da i dalje vodi klub te kakav bi uopće predsjednik Hajduka trebao biti?

Prije svega, predsjednik Hajduka bi morao biti moralna, autoritativna i samouvjerena osoba. Osoba koja je dostojna predstavljati Hajduka. Trebao bi biti lider koji je spreman zbog Hajduka ući i u konflikt ako zatreba. Također, mora biti i obrazovana osoba s iskustvom rada na rukovodećim funkcijama.  Gospodin Brbić je apsolutno pozitivna ličnost, i učinio je mnogo toga dobrog za Hajduk, posebno u dijelu financijske konsolidacije. Šteta je samo što nije barem malo odlučniji i probitačniji jer bi bio još bolji. Definitivno bi gospodin Brbić mogao ostati u Hajduku na nekoj od funkcija, no o tome će naravno odlučivati Nadzorni odbor.

Kako bi birali predsjednika Hajduka?

Predsjednika Hajduka birao bih javnim natječajem.

Kako biste se spriječili da uđete u operativni rad u klubu, s čime je trenutni NO imao problema?

Ne bih se nikada miješao u operativni rad kluba. Trenutno se ne vidim u tom segmentu zbog puno obaveza na fakultetu i smatram da puno više mogu dati u Nadzornom odboru. Kroz neko vrijeme, deset do petnaest godina, eventualno. Moja uloga može biti samo savjetodavna, ali se nikako ne bih uključivao u operativu.

Jeste član, pretplatnik, pratite li klub? Dioničar?

Član Hajduka sam od prvog dana i pretplatnik, a nogomet također pratim s obzirom da mi je to struka. Dioničar kluba nisam.

Što mislite o trenutnom modelu upravljanja?

Smatram da je Hajduk pod trenutnim modelom na dobrom putu oporavka i vjerujem da s njime treba nastaviti te da je to jedini ispravan put, i vjerujem da će ovo opstati. Potrebna je kohezija svih uključenih, treba raditi na omasovljenju članstva i ovo se može održati.

Jeste li politički aktivni?

Nisam politički aktivan.

Imate li veze u menadžerskim krugovima?

Dugi niz godina sam u nogometu tako da sam na taj način upoznao i veliki broj ljudi, pa su među njima naravno i nogometni menadžeri. Danas je kod nas u Hrvatskoj ionako svatko nogometni menadžer. No, eventualna poznanstva s njima ne bi me mogla pokolebati u radu niti na bilo koji način utjecati na mene.

Imate li poznanike u vrhu HNS-a, što mislite o sukobu Hajduk – HNS i kako to riješiti?

Ne poznajem nikoga iz Izvršnog odbora HNS-a osobno. Što se tiče sukoba, smatram da se naš glas dovoljno ne čuje, nažalost prevelika je regionalna podjela i to je nažalost veliki problem. Tome ne bi smjelo biti tako, a sukob se može riješiti jedino dijalogom. Prvi mali koračić je napravljen sastankom Hajduk – HNS, a sigurno je da Hajduk zaslužuje više, kao i cijela Dalmacija i naše djelovanje mora ići u tom smjeru.

9/6/2015 - 18:00 sati
Klub
Autor: NH
Foto: hajduk.hr