Mobile menu
Intervju kandidata za NO: Denis Kosor

Intervju kandidata za NO: Denis Kosor

 
9/6/2015 - 18:00 sati
Klub
Autor: NH
Foto: hajduk.hr
Sve vijesti vezane za temu "Izbori za NO (HNK Hajduk Split)"

Kako ste se i kad odlučili prijaviti, koja vam je bila motivacija?

Odlučio sam se prijaviti četiri dana prije isteka roka, a motiv za prijavu bio je da svoja iskustva iz sporta kao igrač i dužnosnik i iskustvo iz rada u jednom uspješnom trgovačkom društvu iskoristim i pomognem Hajduku.

Koja je, prema vama, uloga Nadzornog odbora u Hajduku? Što mislite o transparentnosti rada tog tijela? Pratite li uopće stanje u klubu sada?

Uloga Nadzornog odbora Hajduka je da nadzire rad uprave Hajduka. Smatra da se radilo transparentno do sada, ali da to može i treba biti još transparentnije. Ne bih imao ništa protiv da sjednice Nadzornog odbora budu javne jer to može samo pomoći klubu i članovima da donose bolje odluke. Stanje u Hajduku poznajem s obzirom da sam u klubu sudjelovao u radu omladinske škole, međunarodnim aktivnostima i nogometnom savezu.

Kad biste ušli u NO, kako bi se uopće mogao valorizirati rad i vas i odbora?

Ako Nadzorni odbor odabere upravu koja će uspješno provesti poslovne ciljeve koji su postavljeni od strane Nadzornog odbora, tada će i sam mandat biti uspješan. A ukoliko se zacrtani ciljevi ne ostvare, rad Nadzornog odbora i mene samog neće dobiti prolaznu ocjenu. 

Treba li mijenjati Statut kluba?

Statut jako dobro poznajem i on je kao i svi drugi dokumenti podložan promjenama. Ne bih puno mijenjao, ali bih promijenio neke odredbe kao što su na primjer da svaki posao veći od pola milijuna kuna pri dovođenju igrača ili da svaki ugovor duži od osamnaest mjeseci mora odobriti Nadzorni odbor. To je nešto što bi trebalo biti u domeni uprave i sportskog direktora koji bi odgovarali za ispunjenje ili neispunjenje ciljeva na kraju svog mandata. 

Smatrate li se sposobnim izdržati pritiske koje sa sobom nosi NO Hajduka, političke, menadžerske i navijačke?

S obzirom da se bavim poslom koji sa sobom nosi izuzetno veliku odgovornost za ljudske živote, smatram se sposobnim izdržati pritiske sa svih strana. Jedino što bi me moglo nagnati na eventualno podnošenje ostavke jest kada bi u kontinuitetu bio na suprotnim stranama u odnosu na ostale članove Nadzornog odbora.

Kako zamišljate Hajduk 2019. godine?

Nadam se da će klub biti infrastrukturno snažniji, da će funkcionirati još bolje kao poslovni subjekt, nadalje se nadam da će ovisnost o izlaznim transferima biti minimalna ili nikakva, omladinska škola bi nam trebala biti izvor igrača iz našeg dalmatinskog bazena i iako će zvučati populistički, vjerujem da će doći i titula do tada i rezultatski iskorak u Europi. Ne treba se zanositi Ligom prvaka, ali sigurno je da Hajduk može igrati skupine Europa lige do 2019. godine.

A kako zamišljate Hajduk 2016, na kraju prve godine mandata novog NO?

Bolji nego danas. Nadam se da će klub biti što duže kompetitivan u Europi, to jest da mu sezona neće završiti 15.8., a i siguran sam da se možemo već u nadolazećoj sezoni igrački i rezultatski približiti Rijeci i Dinamu. Ali, bitno je istaknuti da nije Nadzorni odbor taj koji će provoditi sportsku politiku već će samo vrednovati postignuto s obzirom na ciljeve koje će postaviti pred predsjednika, a on pred sportskog direktora Hajduka.

Što mislite o Marinu Brbiću kao predsjedniku, možete li ga zamisliti da i dalje vodi klub te kakav bi uopće predsjednik Hajduka trebao biti?

Marin Brbić je posao predsjednika Hajduka odradio vrlo korektno, posebno dio financijske stabilizacije kluba, a u njegovom mandatu je dug smanjen za dvije trećine i na tome mu svi moramo čestitati, ali ono što svi najviše traže jest rezultat prve momčadi, a on je ponekada izostajao, tako da je s te strane moglo biti bolje. O ostanku gospodina Brbića (ukoliko se prijavi) ili bilo kojem drugom kandidatu za mjesto predsjednika Hajduka odlučivat će novi Nadzorni odbor.  Predsjednik Hajduka bi trebao biti stručna osoba s bogatim životopisom i velikim radnim iskustvom koja se spremna uhvatiti u koštac sa svim problemima koje nosi rad u Hajduku. Predsjednik bi trebao biti čovjek koji je karizmatičan, poznaje rad, kako u trgovačkim društvima, tako i u sportu, i uz to mora biti spreman puno raditi za ostvarenje zacrtanih ciljeva.

Kako bi birali predsjednika Hajduka?

Predsjednika Hajduka birao bih javnim natječajem jer težimo transparentnosti, a uostalom i kandidatura za Nadzorni odbor išla je preko javnog natječaja, tako da bi sve osim biranja predsjednika javnim natječajom bilo besmisleno.

Kako biste se spriječili da uđete u operativni rad u klubu, s čime je trenutni NO imao problema?

Ne bih imao problema s tim jer mi je apsolutno jasna uloga Nadzornog odbora i nitko od nas nema se pravo miješati u operativni rad kluba, naša zadaća je nadziranje rada. U ovo ulazim baš zbog želje da operativni rad nadzirem, a ne da u njemu sudjelujem jer smatram da u ovom trenutku mogu više pomoći kao nadzornik nego kao operativac.

Jeste član, pretplatnik, pratite li klub? Dioničar?

Sve od navedenog. Član sam Hajduka od prvog dana kako je model zaživio jer zaista vjerujem u ovu priču i njenu održivost. Pretplatnik sam dugi niz godina iako kao časnik za vezu s UEFA-om imam pravo na besplatne ulaznice. Prilikom pretvorbe sam postao mali dioničar kluba i na to sam iznimno ponosan.

Što mislite o trenutnom modelu upravljanja?

Smatram da je trenutni model upravljanja pravi put za Hajduk i da je to jedini način na koji klub može stati na svoje noge. Svjedoci smo poboljšanja financijske situacije u klubu otkako imamo ovaj model i transparentnijeg rada. A sve one koji zazivaju jednog vlasnika mogu samo upitati gdje im je taj čovjek ili više njih. 

Jeste li politički aktivni?

Nisam politički aktivan, niti sam ikada bi član bilo koje političke stranke.

Imate li veze u menadžerskim krugovima?

S obzirom da sam dugi niz godina u nogometu, poznajem niz ljudi iz nogometnih krugova, međutim s menadžerima ne pijem kave, ne družim se i sigurno ne bih nikome pogodovao kao član Nadzornog odbora Hajduka. Kada sam bio aktivan u omladinskoj školi Hajduka uspio sam se izboriti da svi potpisani ugovori (Pašalić, Radošević, Bašić, Mujan,... ) budu sa stopostotnom odštetom prema Hajduku.

Imate li poznanike u vrhu HNS-a, što mislite o sukobu Hajduk – HNS i kako to riješiti?

Kao igrač malog nogometa igrao sam protiv Damira Vrbanovića, a Šupraha i Kulušić su mi sudili, no sve se to svodi na obično poznanstvo. Što se tiče sukoba HNS-a i Hajduka jedino rješenje je argumentirano iznošenje činjenica koje će dovesti do ravnopravnog statusa ne samo Hajduka nego i ostalih klubova unutar hrvatskog nogometa.

9/6/2015 - 18:00 sati
Klub
Autor: NH
Foto: hajduk.hr