Mobile menu
Andrija Anković u povodu 80. rođendana dobio svoju prigodnu dopisnicu i žig

Andrija Anković u povodu 80. rođendana dobio svoju prigodnu dopisnicu i žig

 
15/7/2017 - 14:42 sati
Klub
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr
Andrija Anković dobio svoju prigodnu dopisnicu i žigAndrija Anković dobio svoju prigodnu dopisnicu i žigAndrija Anković dobio svoju prigodnu dopisnicu i žigAndrija Anković dobio svoju prigodnu dopisnicu i žigAndrija Anković dobio svoju prigodnu dopisnicu i žigAndrija Anković dobio svoju prigodnu dopisnicu i žig
Andrija Anković dobio svoju prigodnu dopisnicu i žig

U povodu 80. godine rođenja Andrije Ankovića, legendarnog nogometaša Hajduka i osvajača zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu, u organizaciji Hrvatske pošte i HNK Hajduk, izdana je prigodna dopisnica s Ankovićevom fotografijom i kratkom biografijom te poštanski žig.

Prigodni žig s likom Andrije Ankovića danas 15. srpnja zamjenjuje dnevni žig pošte 21101 Split i udara se na cijelu poštu koja tog dana izlazi iz poštanskog ureda pod navedenim brojem na adresi Kralja Tomislava 9 u Splitu.

Svečana prezentacija dopisnice i žiga održana je danas u splitskoj pošti, a pored brojne obitelji pokojnog Ankovića, među kojima si bili i supruga Tonća te sinovi Nikola i Bruno, nazočili su joj i predstavnici Splitskog kluba olimpijaca, Hrvatske pošte, Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije i splitskog filatelističkog društva.

U ime HNK Hajduk svečanosti su prisustvovali predsjednik Nadzornog odbora HNK Hajduk Slaven Marasović, klupska legenda i također zlatni olimpijac iz Rima 1960. Zvonko Bego te klupski kroničar HNK Hajduk Jurica Gizdić.

- Andrija Anković, istinska je legenda Hajduka i osvajač najvećeg sportskog odličja, zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu - istaknuo je Marasović obraćajući se nazočnima te dodao:

- Stoga smo se i danas okupili ovdje povodom 80. godina rođenja našeg velikana, te mu prigodnom dopisnicom i poštanskim žigom, koji je danas u upotrebi u ovoj pošti, odajemo zahvalnost na svemu što je dao svom Hajduku, hrvatskom nogometu, a u konačnici i hrvatskoj državi - rekao je predsjednik NO-a Hajduka posebno se zahvalivši obitelji Anković na susretljivosti oko organizacije ovog događaja.

Za Andriju Ankovića može se reći da je živio Hajduk i za Hajduk. Kao mladić stigao je u naš klub davne 1958. godine, i bijeli dres nosio do 1966. i odlaska u inozemstvo. Nakon završetka igračke karijere Andrija se vraća, a gdje drugdje nego u Hajduk gdje je trener u svim klupskim uzrastima od 1971. do 1978., kada postaje Instruktor nogometnog saveza Dalmatinske regije, ponovno u službi Hajduka, gdje ga zatiče iznenadna i prerana smrt 1980. godine. Andrija Anković za Hajduk je odigrao 326 utakmica i postigao 250 zgoditaka.

Prvi žig sa Ankovićevim likom na prigodnu dopisnicu zajednički su udarili: Tonća Anković, supruga pokojnog Andrije, njegov suigrač Zvonko Bego te predsjednik Nadzornog odbora Kluba Slaven Marasović koji je potom u ime Hajduka uručio gospođi Tonći šal i dres s brojem 80 i prezimenom Anković.

Treba reći da je Hajduk više puta bio na prigodnim poštanskim žigovima. Njima su obilježene 60., 75., 85., i naravno 100. obljetnica djelovanja, obljetnica obnove na Visu, osvajanje prvenstva 1971., i kupa 2010.

Od pojedinačnih žigova su se pojavljivali Luka Kaliterna, Bernard Vukas, Tomislav Ivić, Leo Lemešić i Ratko Kacian, a danas im se priključio i Andrija Anković. 

VIJENAC NA GROBU ANDRIJE ANKOVIĆA

Obilježavajući 80. godina rođenja Andrije Ankovića, na groblju Lovrinac položen je Hajdukov vijenac na njegovo posljednje počivalište.

U ime Andrijine generacije vijenac su položili njegovi suigrači, Ivo i Zvonko Bego te Lukša Poklepović, dok su u ime HNK Hajduk ovom činu prisustvovali potpredsjednik i član Nadzornog odbora Nikica Krnić i Marko Erceg, te klupski kroničar Jurica Gizdić. Tom prigodom Krnić se zahvalio svima koji su došli odati počast Andriji Ankoviću.

Treba reći da je i činu polaganja Hajdukova vijenca na grob Andrije Ankovića prisustovala brojna njegova obitelj, među kojima su bili supruga Tonća, te sinovi Nikola i Bruno. 

15/7/2017 - 14:42 sati
Klub
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr