Mobile menu
90 godina od prve prvenstvene utakmice

90 godina od prve prvenstvene utakmice

 
2/9/2013 - 00:01 sati
Klub
Foto: Arhiva

Na današnji dan prije točno 90 godina Hajduk je započeo svoj put kroz državna prvenstva. Mijenjale su se i države i sustavi natjecanja, ali Bijeli su, od tada pa do današnjeg dana, u svakoj prvenstvenoj sezoni u kojoj su nastupili, igrali isključivo u najvišem rangu natjecanja čime se mali broj klubova starijih od 100 godina može pohvaliti.

U jesen 1923. godine, započelo je prvo nogometno prvenstvo u tadašnjoj državi Jugoslaviji. Inače, do te godine nisu se održavala državna prvenstva, već su se igrala jedino prvenstva regionalnih podsaveza u kojima je Hajduk uglavnom završavao kao pobjednik. Prvo državno prvenstvo igralo se po jednostrukom kup sustavu, a sudjelovalo je šest momčadi koje su te sezone osvojile prvenstva svojih podsaveza. Tako je i Hajduk nastupio kao prvak Splitskog podsaveza iz sezone 1922/23. 

Te nedjelje, 2. rujna 1923. godine, Bijele je u prvoj utakmici (četvrtfinalu) čekala momčad SAŠK-a, prvak Sarajevskog podsaveza. Na igalištu u sarajevskim Kovačićima, pred rekordnih 7.000 gledatelja susret je vodio zagrebački međunarodni sudac Janko Justin.

Momčad Hajduka pod vodstvom legendarnog trenera Luke Kaliterne, tada mladog 30-godišnjaka, istrčala je u slijedećem sastavu: Marin Brajević, Mirko Bonačić, Petar Dujmović, Ante Kesić, Mihovil Borovčić Kurir, Mirko Mihaljević, Mirko Machiedo, Božidar Šitić, Ernest Hochmann, Jaroslav Bohata i Vinko Radić.

Bijeli su, unatoč početnom visokom vodstvu, na koncu ipak poraženi rezultatom 3:4 i eliminirani iz daljnjeg natjecanja. Ostat će zapisano da su prve prvenstvene pogotke za Hajduk postigli Mirko Machiedo, Jaroslav Bohata i Mihovil Borovčić Kurir. Zanimljivo je da je SAŠK pobijedio autogolom Mirka Bonačića koji je loptu iz protesta poslao u vlastita vrata. 

Zašto je utakmica izazvala tako burne reakcije, i što se točno dogodilo na terenu pročitajte u originalnim izvještajima koje  vam donosimo, a koji su objavljen u tadašnjem dnevnom listu "Novo doba".

Hajduk - prva prvenstvena utakmica

Hajduk - prva prvenstvena utakmica

Hajduk - prva prvenstvena utakmica

Pripremili: Jurica Gizdić i Goran Denić

2/9/2013 - 00:01 sati
Klub
Foto: Arhiva